Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

SHARON E. J. GERSTEL


Δυο Μανιάτισσες από το Λος Άντζελες.

Τον Απρίλιο του 2014 ταξίδεψα στο Λος Άντζελες και εκεί είχα την τύχη να γνωρίσω την Sharon Gerstel, καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, UCLA που φέτος τιμήθηκε με το βραβείο Runciman για το βιβλίο της ''Rural lives and Landscapes in Late Byzantium''. Κέντρο του επιστημονικού της ενδιαφέροντος είναι η βυζαντινή Πελοπόννησος και, ιδιαίτερα, η Μάνη στην οποία έρχεται κάθε καλοκαίρι από το 1986. Όταν απέκτησε την κόρη της, Maggie, αποφάσισε μόλις μεγαλώσει να την παίρνει μαζί της. Έτσι και έγινε: η Maggie 9 μηνών έκανε το πρώτο ταξίδι της στην Μάνη.
Ένα τέτοιο καλοκαίρι την ακολούθησα για λίγες μέρες στις δύσκολες μανιάτικες περιπλανήσεις. Είδα με έκπληξη σωρούς από πέτρες και χαλάσματα να κρύβουν αθέατους ναούς, είδα τοιχογραφίες μισοσβησμένες από το χρόνο και την παραμέληση. Όμως, αυτό που θα θυμάμαι είναι οι σχέσεις στοργής που έχει η Sharon με το τοπίο και τους ανθρώπους. Στα βιβλία της τους αναφέρει, ως μέρος αναπόσπαστο της έρευνάς της, και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που τους συνάντησε. Οι Μανιάτες παρόντες ή απόντες είναι μέσα στη ζωή και το έργο της.
Όσοι είστε από τη Μάνη σίγουρα θα τη δείτε κάποιο καλοκαίρι μαζί με την κόρη της. Ανοίξτε το σπίτι σας και προσφέρετε ένα ποτήρι νερό. Είναι το λιγότερο.
(κείμενο Popi Xatzhgiannakoy)

 http://naoistimani.blogspot.gr/p/sharon-ej-gerstel.html