ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ


Η Αγία έζησε κατά τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο διώκτης των χριστιανών Διοκλητιανός (284-305). Γεννήθηκε στην Ηλιούπολη(σημερινό Μπάαλμπεκ) του Λιβάνου και ήταν θυγατέρα του ειδωλολάτρη και τοπάρχη Διόσκορου.Ο Διόσκορος ήθελε να την κρατήσει ανύπαντρη, απομακρυσμένη από τις βιωτικές μέριμνες και τις ανθρώπινες συντυχίες. Γι’αυτόν τον λόγο έχτισε πύργο και την απομόνωσε εκεί. Στην μόνωση του πύργου καλλιεργούσε το πνεύμα της με προσευχή, μελέτη των Γραφών και εξάσκηση.Όταν ο πατέρας της αντιλήφθηκε την πίστη της έκανε απόπειρα να την σκοτώσει. Κατάφερε να διαφύγει στο βουνό και εκεί την ανακάλυψε ο Ηγεμόνας Μαρκιανός και την φυλάκισε για την πίστη της.
Μέσα στην φυλακή υπήρχε ακόμη μια νεαρή χριστιανή, η Ιουλιανή, η οποία προβληματίστηκε για τα βάσανα της Βαρβάρας και θέλησε να την ακολουθήσει στην επιλογή της να μαρτυρήσει για την αγάπη του Χριστού.Τελικά την μεν Ιουλιανή την αποκεφάλισε δήμιος, την δε Βαρβάρα ο ίδιος ο πατέρας της.

ΣΚΟΥΤΑΡΙ , ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ   http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_316.html
ΣΚΟΥΤΑΡΙ, η Αγία Βαρβάρα (ανακαινισμένη)
Βυζαντινή εκκλησία σταυροειδής με τρούλο στην παραλία του Σκουταρίου πιθανώς του 12ου αιώνα. Σοβαντισμένη απ΄έξω σε τωρινούς χρόνους, είχε ξυλόγλυπτο τέμπλο που δεν υπάρχει πια. Αγιογραφήθηκε για δευτερη φορά ίσως το 1882 από ζωγράφο της σχολής του Κουτήφαρη, τον Ηλία Χαντζέα, που εργάστηκε και σε άλλες εκκλησίες της περιοχής Σκουταρίου-Παγανέας και τον χαρακτηρίζει η επιμονή του στην λεπτομέρεια της εικόνας. Εκατό χρόνια πριν από αυτόν στον ίδιο χώρο είχε εργαστεί ο Κληροδέτης.
Πηγή : ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, Κυριάκου Κάσση

ΕΡΗΜΟΣ , ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_7.html
ΕΡΗΜΟΣ. Ο ναός της Αγίας Βαρβάρας του 12ου αιώνα στην Έρημο χαρακτηρίζεται από μελετητές ως η τελειότερη εκκλησία της Μάνης
ΚΑΡΕΑ, ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Εκκλησάκι Αγία Βαρβάρα στην οροσειρά πάνω από την πάνω και κάτω Καρέα,όπου ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια. Με εκπληκτική θέα τόσο πρός το Γύθειο όσο και πρός το Λιμένι.

ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ , ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_726.html
ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΔΙΡΟΥ 1265 – 1275

ΦΛΟΜΟΧΩΡΙ, ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_836.html
ΦΛΟΜΟΧΩΡΙ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Ιστορικό μνημείο, στον οικισμό Βάτα στο Φλομοχώρι, από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Μάνης, με τοιχογραφίες της παλαιολόγειας περιόδου, μοναδική πέτρινη κολυμβήθρα και θέα στην Χαλικιά του Βάτα. ΄Εχει μοναδική ακουστική με πυθάρια στις τέσσερις γωνίες του τρούλου να λειτουργούν σαν μεγάφωνα.

ΚΑΜΠΟΣ, ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
ΚΑΜΠΟΣ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Στις 4 Δεκεμβρίου, στον εορτασμό της πολιούχου του Κάμπου, Αγίας Βαρβάρας, παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από τους τοπικούς συλλόγους και προσφέρονται τοπικά εδέσματα.
ΑΡΝΑ, ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7100637728893111758#allpagesΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΓΛΕΖΟΥ, ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_208.html