ΠΡΟΑΣΤΙΟ (ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ)

Από το βιβλίο του Γ.Α. Μαραβελέα "Πραστείο: Μια αγνοημένη μικρογραφία του Μυστρά, Ιστορικό αφήγημα", Αθήνα 1971.
Είναι η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε από τους Μελισσηνούς κατά την εγκατάστασή τους στην περιοχή. Πότε ακριβώς χτίστηκε δεν είναι γνωστό, γιατί πουθενά δεν υπάρχει χρονολογία. Η αρχιτεκτονική της όμως μαρτυρά την τεχνοτροπία των εκκλησιών του Μιστρά, η οποία, κατά τον Άγγλο βυζαντινολόγο Η. Μegaw1, διατηρήθηκε και σε ‘κείνες που χτίστηκαν κατά τους μεταγενέστερους χρόνους.
Άγιοι Θεόδωροι Εξωτερική άποψη
Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων αποτελούσε τo καθολικό της ομώνυμης μονής. Βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου ανατολικά από το Πραστείο και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τις αρχές του XVII αιώνα που χτίστηκε το νεώτερο καθολικό, οπότε εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιήθηκε για οστεοφυλάκιο του μοναστηριού. Τώρα είναι εντελώς ερειπωμένη. Στα παιδικά μας χρόνια όμως (πριν από μισό αιώνα περίπου) χαζεύαμε τον ωραίο της τρούλο και παρατηρούσαμε με σεβασμό τη σεμνή μορφή του Παντοκράτορα που μας ευλογούσε, ενώ με περίσσιο δέος βλέπαμε στην ανατολική γωνιά σωριασμένα πλήθος ανθρώπινα κόκαλα και νεκροκεφαλές.
Σήμερα ο τρούλος έχει πέσει κι' ο παντοκράτορας γκρεμίστηκε. Μόνο σε μερικά μέρη του εσωτερικού τοίχου και σε κάποιες πέτρες σκορπισμένες εδώ κι' εκεί διακρίνει κανένας κομμάτια από τη ζωγραφιά2. Οι νεκροκεφαλές είναι οι μόνες που βρίσκονται στη θέση τους, ξασπρισμένες όμως από τις βροχές και τους αέρηδες, που τόσα χρόνια τις δέρνουν.

Παραπομπές
1. Η. Μegaw An, Brit scool, T. XXXIII (1932-33). Σελ. 131-Ι62).
2. Κατά τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ν. Δρανδάκη, που επισκέφθηκε τους Άγιους Θεοδώρους στα 1975, τα σωζόμενα υπολείμματα των τοιχογραφιών ανάγονται στο XIII αιώνα. Λακ. Σπουδαί, Τόμος Γ'. Σελ. 455.
Mani.org
 Aνατολικά του Πραστίου, υπάρχει ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος κτίστηκε με την συνδρομή όλων των  ενοριτών. Έξω από το καθολικό, σε απόσταση εφτά μέτρων ανατολικά, υπάρχει υπόσκαφη στέρνα, από όπου εξέχει μόνο το κυκλικό στόμιο σε ύψος 70 εκ. από το έδαφος.


Επιστρέφοντας από το Σιρόκο, 600 μέτρα ανατολικά του Πραστίου, υπάρχει ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος κτίστηκε με την συνδρομή όλων των  ενοριτών. Έξω από το καθολικό, σε απόσταση εφτά μέτρων ανατολικά, υπάρχει υπόσκαφη στέρνα, από όπου εξέχει μόνο το κυκλικό στόμιο σε ύψος 70 εκ. από το έδαφος.Επιστρέφοντας από το Σιρόκο, 600 μέτρα ανατολικά του Πραστίου, υπάρχει ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος κτίστηκε με την συνδρομή όλων των  ενοριτών. Έξω από το καθολικό, σε απόσταση εφτά μέτρων ανατολικά, υπάρχει υπόσκαφη στέρνα, από όπου εξέχει μόνο το κυκλικό στόμιο σε ύψος 70 εκ. από το έδαφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου