ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ (ΔΙΑΦΟΡΕΣ)


Ο ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΔΙΡΟΥ, ΚΑΜΠΙΝΑΡΑ
(φωτο Takis Maniatis)
Σχετικά νέα εκκλησία χτισμένη από οικοδομικά στοιχεία παλαιότερης (του 10ου αιώνα) . Έχει εξωτερικά εντοιχισμένο επιτύμβιο ανάγλυφο των πρωτοχριστιανικών χρόνων με σταυρό χαραγμένο και όνομα του νεκρού από κόκκινο ντόπιο μάρμαρο. Το κτίσμα είναι του 16ου αιώνα και ανήκει στην οικογ. Κυλάκος (μονοκάμαρη, μεγαλιθικού τύπου όπως και η ομώνυμη παλαιότερη της). Κολλητά με την εκκλησία είναι πύργος παλαιός με τεράστιες πέτρες φτιαγμένος για να εποπτεύει τον κόλπο του Διρού. Σε νεότερη σιδεριά που πρόσθεσαν το 1980, πάνω στη στέγη της εκκλησίας είναι κρεμασμένη η παλαιά καμπανούλα. Σε εντοιχισμένο αρχαίο επιτυμβιο μάρμαρο γράφει : ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΧΑΙΡΕ, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία, σ΄ ένα κοτρώνι, είναι σκαλισμένο ένα σχηματοποιημένο γυναικείο αιδοίο, προϊστορικό σύμβολο της γονιμότητας.
(Πηγή : ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, Κυριάκου Κάσση)

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΟΥΔΑΣ Ο ΘΑΔΑΙΟΣ , ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ


Υπάρχει άγιος Ιούδας; Και πότε γιορτάζει;


Ναι, υπάρχει και γιορτάζει, μαζί με άλλους αγίους, στις 19 Ιουνίου. Είναι ένας από τους αποστόλους, τους μαθητές του Χριστού, δεν είναι όμως ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, που Τον πρόδωσε, αλλά άλλος μαθητής Του με το ίδιο όνομα (για τον Ιούδα τον Ισκαριώτη μπορείτε να δείτε εδώ & εδώ). Είναι ο άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος. 

 

Ο Απόστολος Ιούδας έφερε και την προσωνυμία Θαδδαίος ή Λεββαίος. Η ζωή του κοντά στο Χριστό ήταν παρόμοια με των άλλων Αποστόλων. Μετά την Πεντηκοστή, αφού εργάστηκε για λίγο στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία ανάμεσα σε πολλούς κινδύνους. Αλλά ο Ιούδας, άξιος Απόστολος του Χριστού, γεμάτος αυταπάρνηση, μαρτύρησε τελικά στην Έδεσσα [της Συρίας]. 

 

Η θαυματουργή προσευχή του Αγίου Ιούδα Θαδδαίου για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα


«Αγιώτατε Απόστολε, Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, πιστέ υπηρέτη και φίλε του Ιησού, η Ορθοδοξία, σ’ όλον τον κόσμο σε τιμά και σε επικαλείται ως Προστάτη των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα.

Προσευχήσου για μένα. Είμαι τόσο απελπισμένος/η και μόνος/η. Σε ικετεύω κάνε χρήση αυτής της ιδιαίτερης Χάρης που σου έχει δοθεί, να φέρνεις ορατή και γρήγορη βοήθεια όπου δεν υπάρχει καμμία σχεδόν ελπίδα βοηθείας. Βοήθησέ με τούτη την ώρα της ανάγκης, για να μπορέσω να λάβω την παρηγοριά και την βοήθεια της Αγίας Τριάδος, σ’ όλες μου τις ανάγκες, δοκιμασίες, και βάσανα – (εδώ εκφράζετε το αίτημά σας) – και να μπορώ να υμνώ τον Χριστό μαζί με σένα και με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Υπόσχομαι, ω ευλογημένε Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, να ενθυμούμαι πάντοτε αυτή τη μεγάλη Χάρη. Να σε τιμώ πάντοτε, ιδιαίτερα ως τον πιο δυνατό προστάτη μου, και μ’ ευγνωμοσύνη να ενθαρρύνω την ευλάβεια προς εσένα, ΑΜΗΝ.

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΟΥΔΑΣ Ο ΘΑΔΑΙΟΣ , ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ


Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΟΥΔΑΣ Ο ΘΑΔΑΙΟΣ , ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου