ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 
Βορείως του χωριού Προάστιο, ο Αι Γιώργης στις Ράχες είναι σήμερα παρεκκλήσιο αλλά μέχρι το 1937 ήτο μικρά αγιοταφίτικη μονή αποτελούσα με την κτηματική περιουσία της μετόχιον του Παναγίου Τάφου. Έχει μερικώς καταστραφή, πάρα τους ισχυρότατους τοίχους της, αλλά οι εξαιρετικές αγιογραφίες διασώθηκαν. Η "Κυρία των Αγγέλων" του τέμπλου κυρίως και η συναρπαστική μουσική συμφωνία των αγγέλων ψηλά στην κογχη του ιερού είναι αριστουργήματα! Ωραίες επίσης οι εικονες Ιωακείμ και Αννης στην πύλη του Ιερού , η θυσία του Αβραάμ και η Βάτος.
Μου φαίνεται πως βλέπω την λευκή παντιέρα που ύψωνε στο μικρό υπέρθυρο της εκκλησιάς του Αι-Γιώργη, ο μοναδικός καλόγερος και ηγούμενος της μονής, ο Σεραπίων Κιτρινιάρης από το Πετροβούνι, κάθε χρόνο στο πανηγύρι του Αγίου. Ο Πατήρ Σεραπίων Κιτρινιάρης, κατάλευκος γέρος μοναχός, ελθών από τους Αγίους Τόπους, βάλθηκε με δύο μοναχές συγγένισσές του, την Πετρούλα και μια αλλη γερόντισσα, να ιδρύση μέσα στην εικοσαετία 1920-1940 μοναστήρι εδώ με πυρήνα το παμπάλαιο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου περιοχής Προαστίου με τους φρουριακούς χονδρούς τοίχους και τις εξαίρετες τοιχογραφίες. Έβαλε στέγη στην εκκλησιά, καλαμένια ατυχώς, άνοιξε στέρνες, έχτισε κελλιά (τρία πίσω από τη μονή),φύτεψε κληματαριές, αμυγδαλιές και κυπαρίσσια στον περίβολο. Και όλα τα περιμάνδρωσε με ψηλόν τοίχο.
Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, μόλις αποπεράτω σε όλα αυτά, εξεδήμησε εις Κύριον και οι δύο καλόγριες σκόρπισαν στους πέντε ανέμους μαζί με το όραμα του αγίου μοναχού, που δε βρηκε συνεχιστή του. Η αγέλαστη Πετρούλα από το Πετροβούνι8 μετά το θάνατο του Σεραπίωνα κατέφυγε στη Μονή του Προφήτη Ηλία έξω από την Καλαμάτα, όπου και την συνήντησα μετά από πολλά χρόνια.
Παραμένει όμως αξιοθαύμαστη η δραστηριότητα αυτού του γέροντα να δημιουργήση εκ του μηδενός όλα αυτά σε λίγα χρόνια μέσα, και ανεξάλειπτη στις ψυχές όλων των κατοίκων της περιοχής η μνήμη του ως αγίου.
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΔΙΡΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜ.ΚΟΜΠΙΛΗΡΗΣ
----------------------------------------------
ΠΡΟΑΣΤΙΟ Άγιος Γεώργιος
Καθώς βγαίνετε από Προάστιο στο δρόμο Εξωχώρι, υπάρχει ένα εντοιχισμένο περίβλημα με μια εκκλησία στα αριστερά σας πάνω από ένα μικρό φαράγγι. Για να πάρετε σε αυτό σε μία λογική χωματόδρομο, στρίψτε αριστερά αφού έχετε περάσει το σχολείο στα δεξιά σας και το ελαιοτριβείο στα αριστερά σας. Τα τοιχώματα περίβλημα και τους προσκείμενους χώρους γύρω από την εκκλησία να αναφέρει ότι ήταν κάποτε μοναστήρι. Η εκκλησία είναι πάντα ανοιχτή και την εικόνα του προστάτη του είναι στα αριστερά από το τέμπλο. Οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες είναι ξεθωριασμένες και / ή ζημιά και το αρχικό οροφή έχει αντικατασταθεί, αλλά μπορείτε ακόμα να δείτε τα μαρτύρια των διαφόρων αγίων, σκηνές από τη ζωή και το πάθος του Χριστού, και άλλες ιστορίες από τη Βίβλο.
http://www.insidemani.gr/el/destinations/kardamyli/surrounding-area/


Βορειότερα του Προαστίου περίπου 500 μ υπάρχει η εκκλησία του Αγ.Γεωργίου, μετόχι του Παναγίου Τάφου. Έξω από την βόρεια είσοδο του συγκροτήματος σε απόσταση 15μ περίπου υπάρχει υπόσκαφη στέρνα. Η κατασκευή διαστάσεων περίπου 2.50 Χ 2.50  εξέχει από το έδαφος 0,50 μ και είναι στεγασμένη με πλάκα οπλισμένουτ σκυροδέματος. Με βάση ιστορίες που περιγράφουν οι ντόπιοι, αρκετές φορες οι νεότεροι είχαν επιχειρήσει να καταστρέψουν  τη στέρνα. Χαρακτηριστικά , ένα Πάσχα είχαν δοκιμάσει να τοποθετήσουν χειροποίητα εκρηκτικά, αλλά ευτυχώς η προσπάθειά τους απέτυχε. Το παραπάνω γεγονός δείχνει την άγνοια της νεότερης γενιάς για την αξία αυτών των κατασκευών. 


Η "Κυρία των Αγγέλων" του τέμπλου κυρίως και η συναρπαστική μουσική συμφωνία των αγγέλων ψηλά στην κογχη του ιερού είναι αριστουργήματα!
Η "Κυρία των Αγγέλων" του τέμπλου

Η "Κυρία των Αγγέλων" του τέμπλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου