ΚΑΣΤΑΝΙΑ (ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΟΥΛΑΙΝΑΣ)

Ο Άγιος Νικόλαος «στης Μαρούλαινας» είναι ένας από τους μικρότερους σταυρεπίστεγους ναούς της Πελοποννήσου των μέσων του 13ου αι. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού ανήκουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε μία ενιαία φάση και χρονολογούνται βάσει τεχνοτροπικών και εικονογραφικών κριτηρίων προς τα τέλη του 13ου αιώνα, ενώ το κτιστό τέμπλο κατασκευάστηκε και τοιχογραφήθηκε σε μεταγενέστερη εποχή.
Στόχος των εργασιών αποκατάστασης ήταν η αντιμετώπιση προβλημάτων στατικής επάρκειας και υγρασίας που αντιμετώπιζε ο ναός, η ανάδειξη των μορφολογικών και κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του, η συντήρηση των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με σεβασμό προς το μνημείο.
Ο αρχιτέκτων Ιωσήφ Ευφραιμίδης επέβλεψε τις εργασίες αποκατάστασης του ναού, καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, ενώ η συντηρήτρια Θεοδώρα Αντωνοπούλου

πραγματοποίησε την συντήρηση των τοιχογραφιών. Το έργο, που πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και υπό την εποπτεία της 26ης ΕΒΑ,  χρηματοδοτήθηκε από τους Θανάση και Μαρίνα Μαρτίνου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου