ΝΟΜΙΑ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Ναός μονοκάμαρος κατάγραφος με χαριτωμένες τοιχογραφίες τέλους 18ου αιώνα (;). Στο καμπαναριό υπάρχει λαϊκό γλυπτό με χρονολογία 1795 (;)

Στη συνοικία της Νόμιας, που ονομάζεται Πατσουριάνικα υπάρχει μεταξύ των Πύργων το αντικατόπτρισμα της θρησκευτικότητας των μελών της γενεάς, μια μικρή εκκλησία, ιδιόκτητη της γενεάς, βυζαντινού ρυθμού, χτισμένη πιθανά τον 15ο αιώνα.
Η εκκλησία είναι «μονοκάμαρη» και αψιδωτή, όπως όλες οι εκκλησίες στη Μάνη, που χτίστηκαν την εποχή εκείνη. Η σκεπή της ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια από μαύρο μάρμαρο του Ταϋγέτου, σχιστολιθικής προέλευσης. Όλοι οι τοίχοι και η οροφή της εσωτερικά είναι καλυμμένοι από αγιογραφίες κρητικής τεχνοτροπίας, η οποία είναι παρέκκλιση της βυζαντινής, και αντιστοιχούν χρονολογικά στο 15ο αιώνα. Η ιδιόκτητη αυτή εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, γιορτάζεται δε στις 8 Νοεμβρίου.
Ως γνωστόν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο ψυχοπομπός της χριστιανικής θρησκείας, αντιστοιχεί στο ψυχοπομπό Ερμή, ο οποίος είχε την έδρα του στις «πύλες του Άδη», στο Ταίναρο δηλαδή. Με τη διαφορά ότι η περικεφαλαία του Ερμή άλλαξε το σχήμα της, τα φτερά του τη θέση τους, και τα στριφογυριστά φίδια και τα φτερά της ράβδου του έγιναν φλογερό ξίφος.
Στην τοιχογραφία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, της εκκλησίας της Νόμιας, και στο θώρακά του αναπαριστάνεται μια απαίσια μορφή κεφαλής ανθρώπου -ο θάνατος- με δόντια που προεξέχουν και θηριώδες βλέμμα.
Στην εκκλησία των Πατσουριάνων «Ταξιάρχης», υπάρχει στο πίσω μέρος της καμάρας της οροφής, δηλαδή προς τη δυτική πλευρά, αγιογραφία σε σχήμα κύκλου της ίδιας κρητικής τεχνοτροπίας. Αυτή παριστάνει στο κέντρο τον Ιησού Χριστό. Γύρω του, κυκλικά υπάρχουν τα οκτώ τάγματα της εξουσίας του Θεού (Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Άγγελοι), ενώ παραλείπεται το ένατο τάγμα των Αρχαγγέλων, καθώς η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Στον εξωτερικό κύκλο της αγιογραφίας αναπαριστάνονται οι δώδεκα λαμπρότεροι αστερισμοί του Ζωδιακού Κύκλου του Β. και Ν. ημισφαιρίου, ο καθένας με το όνομά του, όπως και ο μήνας που αντιστοιχεί στον καθένα, η χειμερινή ισημερία στη δυτική πλευρά του κύκλου και η εαρινή στην ανατολική πλευρά. Συγκερασμός δηλαδή και ανάμιξη ειδωλολατρίας, δεισιδαιμονίας και χριστιανισμού!ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΑ
Η αγιογραφία με τον Ζωδιακό Κύκλο
ΝΟΜΙΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ.
Ο Παντοκράτορας στο κέντρο και γύρω του, κυκλικά τα οκτώ τάγματα της εξουσίας του Θεού (Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Άγγελοι)


Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΑ(φωτο Konstantina Patsourou)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου