ΚΟΙΤΑ (ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ)

Εάν κοιτάξεις ψηλά και ανατολικά από οποιοδήποτε χωριό της αποσκιερής Μάνης, επάνω από την Κοίτα στην κορυφή της θα δεις μια άσπρη κουκίδα , σημάδι ότι βρίσκεται κάποιο κτίσμα. Είναι η εκκλησία της Αγίας Πελαγίας.
Πόσα έχουν ειπωθεί για αυτό το πανέμορφο εκκλησάκι; Είναι το σημείο αναφοράς όλων των γενιών στους μεταξύ τους διαλόγους.
Η Άγια Πελαγιά , εκεί που είναι κτισμένη, είναι το παρατηρητήριο για όλη την αποσκιερή μάνη. Κτισμένη επιβλητικά στην κορυφή,νομίζεις ότι σε κοιτάει και παρακολουθεί την κάθε σου κίνηση.
Η μνήμη της γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Μαϊου και την ημέρα εκείνη πραγματοποιείται λειτουργία παρουσία πολλών πιστών οι οποίοι είτε με γαϊδούρια, είτε με τα πόδια, παρά την δύσκολη διαδρομή λόγω της μεγάλης ανηφόρας, πηγαίνουν για να προσκυνήσουν.
Η κούραση όμως ξεχνιέται όταν φτάνεις εκεί πάνω διότι αποζημιώνεσαι με την μαγευτική θέα που αντικρίζεις. Βλέπεις από ψηλά όλη την αποσκιερή μάνη, όλο τον μεσσηνιακό κόλπο και φτάνεις μέχρι την Καλαμάτα.  (κείμενο από www.omorfimani.gr)


 BINTEO AΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ https://www.youtube.com/watch?v=7mlW9aMahbQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου