ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ


Πατριάρχης

Παναγιώτατος : Προσαγορεύεται ειδικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Αναφορά: Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης (Α.Θ.Π.)

Θειότατος και Μακαριώτατος : Προσφωνούνται οι Πατριάρχες των υπόλοιπων Παλαίφατων, Πρεσβυγενών Πατριαρχείων: Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Αναφορά: Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης (Α.Θ.Μ.)

Αγιώτατος : Προσφωνούνται οι Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας καθώς και ο Πατριάρχης Σερβίας. Αναφορά: Η Αυτού Αγιότης

Μακαριώτατος : Προσφωνούνται οι Πατριάρχες των υπόλοιπων Νεοπαγών Πατριαρχείων: Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας. Αναφορά: Η Αυτού Μακαριότης.


Αρχιεπίσκοπος

Μακαριώτατος : Προσφωνούνται οι Αρχιεπίσκοποι, επικεφαλής Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Παραδείγματα: οι Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδος, της Πολωνίας, της Αλβανίας και της Τσεχίας. Αναφορά: Η Αυτού Μακαριότης.

Σεβασμιώτατος : Προσφωνούνται οι Αρχιεπίσκοποι, που δεν είναι επικεφαλής Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, ή είναι ημι-αυτόνομες, και υπάγονται κάπου. Παραδείγματα: Οι Εκκλησίες της Κρήτης, της Αμερικής και της Αυστραλίας που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Σινά κ.α. που ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αναφορά: Η Αυτού Σεβασμιότης


Μητροπολίτης

Σεβασμιώτατος : Προσφωνούνται γενικά οι Μητροπολίτες.

Παναγιώτατος : Προσφωνούνται κατ' εξαίρεση οι Μητροπολίτες α) Θεσσαλονίκης και β) Μονεμβασίας και Σπάρτης γ) Τραπεζούντας (μέσα στην περιφέρειά τους και μόνον).

Πανιερώτατος : Προσφωνούνται οι Τιτουλάριοι Μητροπολίτες (χωρίς Επαρχία και Διοικητική Αρχή) και οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ιερώτατος : Προσφωνούνται οι Μητροπολίτες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Επίσκοπος

Θεοφιλέστατος : Προσφωνούνται οι απλοί Επίσκοποι (βοηθοί) και Χωρεπίσκοποι (επαρχιούχοι).



Πρεσβύτερος Προς άγαμους ιερείς


Πανοσιολογιώτατος : Προσφωνούνται οι Αρχιμανδρίτες με πτυχίο Ανώτατης Σχολής.

Πανοσιώτατος : Προσφωνούνται οι Αρχιμανδρίτες άνευ πτυχίου.

Οσιολογιώτατος : Προσφωνούνται οι Ιερομόναχοι με πτυχίο Ανωτάτου Σχολής.

Οσιώτατος : Προσφωνούνται οι Ιερομόναχοι άνευ πτυχίου.


Πρεσβύτερος Προς έγγαμους ιερείς

Αιδεσιμολογιώτατος : Προσφωνούνται οι έγγαμοι ιερείς με πτυχίο Ανωτάτης Σχολής.

Αιδεσιμώτατος : Προσφωνούνται οι έγγαμοι ιερείς άνευ πτυχίου.

Διάκονος

Ιερολογιώτατος : Προσφωνούνται οι Διάκονοι με πτυχίο Ανωτάτης Σχολής.

Ευλαβέστατος : Προσφωνούνται οι Διάκονοι άνευ πτυχίου


Μοναχός

Οσιολογιώτατος : Προσφωνούνται οι Μοναχοί με πτυχίο Ανωτάτου Σχολής.

Οσιώτατος : Προσφωνούνται οι Μοναχοί άνευ πτυχίου.


Μοναχή

Οσιολογιωτάτη : Προσφωνούνται οι Μοναχές με πτυχίο Ανωτάτου Σχολής.

Οσιώτατη : Προσφωνούνται οι Μοναχές άνευ πτυχίου.


Ιεροψάλτες

Μουσικολογιώτατος : Προσφωνούνται οι χοράρχες των ιεροψαλτών.


Αξιώματα Διοικητικά 

 Πρωτοσύγκελος: ο άμεσος συνεργάτης ενός Μητροπολίτη, κατά κανόνα Αρχιμανδρίτης Γενικός 

Αρχιερατικός Επίτροπος: ο Διοικητικά Προϊστάμενος των Μητροπολιτικών Περιφερειών 

Αρχιερατικός Επίτροπος: ο Διοικητικά Προϊστάμενος μιας επιμέρους Μητροπολιτικής Περιφέρειας πχ Τριπόλεως: Βαλτετσίου, Κεντρ.Μαντινείας, Τεγέας, Παλλαντίου, Καστρίου, Αστρους, Λεωνιδίου. Προσφώνηση κατά την ιερατική τάξη τους, ως ανωτέρω.

 Τιμητικά 

Επίσης Αξιώματα Τιμητικά - Οφφίκια για τους εγγάμους Ιερείς, τα οποία εμφαίνονται από κάποιο διάσημο, όπως επιγονάτιο, σταυρό: Πρωτοπρεσβύτερος, Οικονόμος, Σακελάριος κ.α. Προσφώνηση κατά την ιερατική τάξη τους, ως ανωτέρω.

Υπάρχει και τίτλος Πρωθιερεύς ή Πρωτόπαπας. Αυτός χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα Επτάνησα, στους χρόνους της Ενετο- Αγγλο- Γαλλο- κρατίας, όταν οι Λατίνοι δεν επέτρεπαν την ύπαρξη Μητροπολίτη, επειδή ήθελαν να προβάλουν το Λατίνο Επίσκοπο. Σ'αυτήν την περίπτωση ο Πρωτόπαπας (έγγαμος Ιερέας) διοικούσε υπηρεσιακά τη Μητρόπολη, χωρίς να έχει το δικαίωμα, φυσικά, να ενεργεί τα του Επισκόπου (Xειροτονίες κ.λπ.) *

Οι τίτλοι των Ιερέων μας απευθύνονται στην Ιεροσύνη του Κυρίου μας και όχι στους ανθρώπους- κληρικούς. Με τον καιρό και ανάλογα με την ιδιότητα του κάθε κληρικού και το λειτούργημα του, την περιοχή του, την δράση του κλπ, επικράτησαν και παγιώθηκαν οι τίτλοι προσφώνησεως για τον κάθε ένα. Όμως δεν απευθύνονται τελικά στα πρόσωπα, αλλά στον ίδιο τον Χριστό και συγκεκριμένα στο Ιερατικό Του λειτούργημα στο οποίο μετέχουν όλοι οι κληρικοί ανεξαρτήτως τίτλου. *

 Ο Θεσσαλονίκης έχει το "ιστορικό" προνόμιο της προσφώνησης του ως Παναγιώτατος εντός της επαρχίας του και αυτό έμεινε από το 400 μ.Χ. περίπου που η Θεσσαλονίκη ήταν η μόνιμη έδρα του λεγόμενου Ανατολικού Ιλλυρικού, ενός γεωγραφικού διαμερίσματος πολύ μεγάλου (από Ουγγαρία μέχρι Κρήτη και από Αδριατικής θάλασσας μέχρι του Νέστου ποταμού). Η Εκκλησία λοιπόν της Θεσσαλονίκης, ως Εκκλησία που ανήκε στην μόνιμη έδρα αυτού του διαμερίσματος, είχε επιβλητικό κύρος οπότε και ο επίσκοπος της ήταν πρόσωπο εξεχούσης τάξεως και τιμής. Γι'αυτό και διατηρείται ο τίτλος αυτός μέχρι σήμερα. Η πραγματική δηλαδή προέλευση του ονόματος "Παναγιώτατος" οφείλεται στην γεωγραφική θέση της Επισκοπικής έδρας της Θεσσαλονίκης εξ'ου και "ιστορικό προνόμιο" η -διασωθείσα- προσφώνηση του εκάστοτε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: