ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Αικατερίνα, αυτή δηλαδή που είναι πάντα καθαρή, αγνή (αιέν καθαρινά, δηλαδή «η πάντοτε αγνή»).

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ
(Τοιχογραφία από τη Μονή Ντεκούλου στο Οίτυλο της Μάνης)
Για τον θάνατο της Αγίας Αικατερίνης χρησιμοποιήθηκε ο «τροχός των βασανιστηρίων», ένα κυκλικό σίδερο του οποίου η περιφέρεια έφερε καρφιά. Ο τροχός αυτός κινούνταν με σκοινιά και τροχαλίες σιγά-σιγά και ακουμπούσε το δεμένο σώμα του καταδικασθέντος σε θάνατο.
Ο θρύλος μάλιστα αναφέρει ότι τα καρφιά του τροχού, όταν πλησίασαν το σώμα της αγίας, ένα-ένα έσπαγαν, ενώ σύμφωνα με άλλο θρύλο, ο εν λόγω τροχός, πριν πλησιάσει το σώμα της αγίας, διαλύθηκε «εις τα εξ ων συνετέθη». Έτσι, αποφασίστηκε τελικά ο αποκεφαλισμός της, ο οποίος, όταν συνέβη, οι παριστάμενοι αντιλήφθηκαν να ρέει γάλα αντί για αίμα.
Ο οδοντωτός τροχός έγινε το έμβλημα της αγίας και, έτσι, οι μηχανικοί έθεσαν εαυτούς υπό την προστασία της. πηγη http://www.dogma.gr/diafora/agia-aikaterini-vasanistirio-kai-oi-thryloi/44526/

 

Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΟ ΔΡΥΑΛΟ ΜΑΝΗΣ (ΔΙΔΥΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ)

 

Δύο κολλητές δίδυμες εκκλησίες της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Γεωργίου, του 13ου αιώνα με αξιόλογες τοιχογραφίες, στο χωριό Δρύαλος. Οι δύο ναοί επικοινωνούν με μια πόρτα αρκετά μικρή που για να περάσεις χρειάζεται να σκύψεις. Η πόρτα αυτή είναι στο μέρος που αρχιτεκτονικά θάπρεπε νάναι το Ιερό του δεύτερου ναού.

Οι δύο ναοί δεν είναι παράλληλα κτισμένοι αλλά κάθετα, σχηματίζοντας ένα Τ.!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=VloGRFBXTEI


 

Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΟ ΝΥΦΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου