ΣΤΟΥΠΑ, (ΑΓ.ΤΡΙΑΔΑ, ΝΕΑ)

Ο ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΔΑΣ ΣΤΗ ΣΤΟΥΠΑ2016-03-08
Ο παπα Παναγιώτης μπροστά στο Ναό της ΑγίαςΤριάδος στη Στούπα
Πριν περίπου ένα μήνα έφυγε από τη ζωή στο χωριό Άγιος Νικόλαος της Δυτικής Μάνης, σε ηλικία 101 ετών, ο Παπα Παναγιώτης Κελεπούρης. Δεν γνωρίζω πολλά για την ζωή του κατά την διάρκεια που ήταν ιερέας. Ήταν ένα μεγάλο διάστημα ήταν εφημέριος στη Μηλιά και όταν τον γνώρισα, το 1973, ήταν εφημέριος στα Ρίγκλια.
Είχε τέσσερα παιδιά. Ένα αγόρι και τρία κορίτσια. Γνώρισα τον γιό του τον Βασίλη όταν ακόμη ήταν φοιτητής και επειδή από τότε ασχολούμουν με τη φωτογραφία με πήρε στο χωριό ό[που έμεινα στον πατέρα του Παπα Παναγιώτη στο σπίτι τους στον Αγιο Νικόλαο.Τότε ήταν που αγάπησα τη Μάνη. Τότε πήγα από χωματόδρομους στα χωριά. Τότε ανέβηκα στο δάσος της Βασιλικής με τα πόδια από την Καστάνια. Τότε γνώρισα τον Παπα Παναγιώτη που εκτός από τα θρησκευτικά του καθήκοντα δούλευε ασταμάτητα στα χωράφια. Τότε γνώρισα την δημιουργική και ακούραστη γυναίκα του. Μια γνήσια Μανιάτισα, το γένος Φαληρέα, που κατάφερε με την εργατικότητά της και την επιμονή της να σπουδάσει και τα τέσσερα παιδιά τους.
Ο Παπα Παναγιώτης, που ήταν ήρεμος, λιγόλογος, καλοσυνάτος και γελαστός, σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή και δίδασκε το λόγο του θεού όχι μόνο στην εκκλησία αλλά και στη ζωή με τις πράξεις του.
Από το 1973 τον είδα ξανά το 2012, δηλαδή όταν ήταν ήδη 97 χρονών. Είχε λόγο, είχε άποψη, ακόμη χιούμορ. Διάβαζε βιβλία με διάθεση κριτικού βιβλίου και το κυριότερο απολάμβανε την αγάπη των παιδιών του, κυρίως αυτών που έμειναν στο χωριό. Τα δύο τελευταία χρόνια τον κρατούσε η μικρή κόρη του με τη βοήθεια μιας γυναίκας. Με αυτή την παραδειγματική περιποίηση και φροντίδα των παιδιών του έφθασε τα 101 χρόνια μιας ήρεμης ζωής.
Το 2013 τον φωτογράφισα στο πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα, όπου τον πήγαν όλα του τα παιδιά μαζί και τα εγγόνια του και τα δύο δισέγγονά του, που ήρθαν από την Αμερική για διακοπές στην Μάνη. Κοινώνησε με το πετραχήλι του και χαιρόταν σαν μικρό παιδί.
Το 2014 έγιναν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στη Στούπα, από τον Μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου κ.κ. Χρυσόστομο. Μετά τη λειτουργία, ο Μητροπολίτης τον πλησίασε τον χαιρέτησε και τον φίλησε με συγκίνηση.
Και όλοι εμείς που τον ξέρουμε με συγκίνηση τον αποχαιρετούμε φιλώντας το χέρι ενός γνήσιου ιερέα, ενός καλού ανθρώπου.
ΦΩΤΗΣ ΚΑΖΑΖΗΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου