ΕΞΩΧΩΡΙ, ΝΙΚΟΒΟ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ


ΒΙΝΤΕΟ ΤΑΞΙΑΡΧΗ   https://www.youtube.com/watch?v=-7Ro1OsZ9DE


Εις τον ναόν των Ταξιαρχών Νικόβου, συνοικισμού του Ξωχωρίου, εκατέρωθεν της νοτίου θύρας, εντοιχισμένα ανάγλυπτα μέλη βυζαντινού υψηλού τέμπλου,  πεσσίσκοι συμφυείς με κιονίσκους και θωράκια, έργα μάλλον του 11ου ή του 12ου αιώνα. Κιονίσκι και γείσα έχουν χρησιμοποιηθή ως πλαίσια του παραθύρου της μέσης αψίδος, ενώ κοσμήτης λοξότμητος, ανάγλυπτος, μήκους 1.13 μ είναι εντοιχισμένος επί του αυλογύρου παρά την νότιον θύραν του και τμήμα του πεντάρτου με μαρμαροθετήματα παρά την ανατολικήν. ΔΡΑΝΔΑΚΗΣ, ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΕΞΩΧΩΡΙ ΝΙΚΟΒΟ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

ΕΞΩΧΩΡΙ ΝΙΚΟΒΟ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)
ΝΙΚΟΒΟ ΕΞΩΧΩΡΙΟΥ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ,1969


ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΝΙΚΟΒΟΥ 1969. ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ. Στο Ιερό: ο παπα Σκοπετέας Αναστάσιος,και ο Παπα Χαρέας Παναγιώτης. Στο ψαλτήρι : ο παπα Ναπολέων Κιτρινιάρης, ο Βαγγέλης Νιαρχέας και ο Χρήστος Διακουμέας

Ευτυχία ,το γένος Παναγιώτη Μπουσάκου-σύζυγος Σπυρίδωνα Κυλιντηρέα

Μια ύπαρξη συνυφασμένη με τη μέριμνα για την Ανακαίνιση και λειτουργία του Ταξάρχη!
Ακούραστη, ανιδιοτελής, ταχύτατη, αποτελεσματική, δυναμική, οξειδερκής, καλλιεργημένη, πρότυπο εξαιρετικής συζύγου και παράδειγμα αρίστης μητέρας ,καλή Χριστιανή, φιλάνθρωπη, ευγενική φυσιογνωμία!
Ήταν αδιανόητο για τη θεια- Ευτυχία να μη «λειτουργείται ο Ταξάρχης « «να μην ακούγεται η καμπάνα του Ταξάρχη».Αναλάμβανε καθήκοντα υπευθύνου δημοσίων σχέσεων,τηλεφωνούσε στη Μητρόπολη,ασκούσε πιέσεις ακόμα και όταν υπήρχε έλλειψη από Ιερείς στην περιοχή αυτή ήταν άξια και όλες τις φορές προσπαθούσε και εύρισκε λύσεις!Η καμπάνα του Ναού και πάλι ακουγόταν και καλούσε τους πιστούς να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες!!
Να θυμηθούμε- όλα τα έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν εντός του Ναού των Ταξιαρχών και στον περιβάλλοντα χώρο -ότι φέρουν την προσωπική της σφραγίδα!!!
Το Νίκοβο έχασε την άοκνη, άξια και δραστήρια αυτή γυναίκα η οποία φρόντιζε για την επίλυση κάθε προβλήματος το οποίο ανέκυπτε.
Τη γνώρισα όταν ο πατέρας μου ανέλαβε Εφημέριος Νικόβου.Εξαιρετική Νικοβιανή πάντα πολύτιμη αρωγός στο έργο του εκάστοτε Ιερέα!
Τέτοια άτομα ήταν και είναι χρήσιμα στον τόπο μας!
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει!!
Συλλυπητήρια στην οικογένειά της!
Αιωνία η μνήμη σου!!!
Αποθέτω ένα ευωδιαστό τριαντάφυλλο από τον κήπο του περιβόλου του Ταξάρχη ,τον οποίο όλη τη ζωή σου πιστά υπηρέρησες!!!
Καλό Ταξίδι θεια -Ευτυχία!!
Κείμενο: Ελένη Χαρέα-ΠαπαδάκουΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΝΙΚΟΒΟΥ
24 Απριλιου1887 γραφει επάνω η Αγιογραφία
φωτο ΝΩΝΤΑ ΣΚΟΠΕΤΕΑ
ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩ ΝΙΚΟΒΟΥ, ΕΞΩΧΩΡΙ, φωτο Νώντας Σκοπετέας

ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΝΙΚΟΒΟΥ, ΕΞΩΧΩΡΙ, φωτο Νώντας ΣκοπετέαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου