ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ


AΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ. ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΕΙΡΑΣ

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
Ενταγμένος στο οχυρό συγκρότημα του Μούρτζινου Τρουπάκη, του οποίου άλλωστε είναι μέρος του οχυρωματικού περιβόλου, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα που επιβάλλεται σε όλο το σύνολο με το εντυπωσιακό πολυόροφο κωδωνοστάσιο και τα εξαίρετα λιθανάγλυφα.
Μονόκλιτη καμαροσκέπαστη τρουλαία Βασιλική, χτισμένη στη νότια όψη και τον τρούλο κατά το ισόδομο σύστημα χρησιμοποιώντας ως οικοδομικό υλικό κυρίως πωρόλιθο και μαρμαρόπετρα, ενώ οι υπόλοιπες όψεις είναι κτισμένες από αγρολιθοδομή. http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_70.html


ΣΚΟΥΤΑΡΙ, ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

ΣΚΟΥΤΑΡΙ, ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

ΔΙΠΟΡΟ, ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ 17ος αι.

ΔΙΠΟΡΟ, ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ 17ος αι.
ΒΑΘΕΙΑ, ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Μονόχωρος καμαροσκέπαστος τρουλλαίος ναός, εσωτ. διαστάσεων 11.18 Χ 4.44μ. Ο τρούλλος κατασκευάστηκε πρόσφατα. Ο ναός θα πρέπει να αναχθεί στο τέλος του 19ου αιώνα. Σώζονται δύο εικόνες : α) ο Χριστός με υπογραφή Παύλος Παπαδόπουλος έγραψεν εις Αθήνας και χρονολογία 1878 και β) ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος της ίδιας περίπου εποχής.
πηγη ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΗ, ΔΡΑΝΔΑΚΗΣ  http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_16.html

ΜΥΡΣΙΝΗ Ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στην Μυρσίνη, με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.
Λαγκάδα, Αγιος Σπυρίδωνας

ΓΥΘΕΙΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

ΠΡΟΣΗΛΙΟ (ΛΙΑΣΙΝΟΒΑ) ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

ΣΚΟΥΤΑΡΙ, ΠΑΓΑΝΕΑ, Αγιος Σπυρίδωνας – Παραλία Γιώργαινας
Μικρό μισο-ερειπωμένο εκκλησάκι σχεδόν κρυμμένο κάτω από την γή βρίσκεται στην άκρη της παραλίας της Γιώργαινας στο Καμάρι. Κοντά του βρίσκεται πηγή με γλυφό νερό, εξ' ού και η περιοχή λεγόταν Γλύφα, και οι γυναίκες από τα κοντινά Καλύβια και την Παγανέα έρχονταν και έπλεναν τα κιλίμια τους. Αν κολυμπήσουμε στην ειδυλλιακή Γιώργαινα θα αισθανθούμε το κρύο γλυκό νερό να αναβλύζει και να εναλάσσεται με το ζεστότερο θαλασσινό.
ΚΟΤΡΩΝΑΣ, ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
ΟΙΤΥΛΟ, ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ