ΑΝΩ ΠΟΥΛΑ (ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ)

Οι Άγιοι Θεόδωροι και ο Άγιος Γεώργιος κτισμένοι στην Ανατολική άκρη του γκρεμού της Ανω Πούλας . Στο οροπέδιο και ανάμεσα στους κυρίαρχους ασπαλαθριούς, ερείπια κτιρίων, λιθοσωροί παλιών κτισμάτων, αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη και εκκλησίες μαρτυρούν την πολυκύμαντη ζωή του οχυρωμένου χώρου. Κοντά στην βορειοδυτική είσοδο του πλατώματος οι ναοί των Αγίων Θεοδώρων και του Άη Γιώργη στέκουν ακόμη ως φρουροί των μυστικών της αινιγματικής Άνω Πούλας.
Οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου (η μικρότερη) και των Αγίων Θεοδώρων (η μεγαλύτερη) στην ανατολική άκρη του κάστρου της Ανω Πούλας. Οι αγιογραφίες τους είναι διαφορετικών περιόδων (από τον 11ο - 14ο αιώνα). Οι εκκλησίες είναι δυστυχώς πλήρως εγκαταλελειμμένες και ημικατεστραμμένες εσωτερικά. Για να φθάσουμε σε αυτές ακολουθούμε το μονοπάτι για την είσοδο στο Κάστρο (από την εκκλησία του Αι-Νικήτα μετά το νεκροταφείο της Κιππούλας) και μετάκινούμαστε βόρεια κατά μήκος της ανατολικής πλευράς. Επειδή τα μονοπάτια έχουν κλείσει και υπάρχουν συνεχώς λιθοσωροί η πρόσβαση είναι κουραστική και δύσκολη, αν και η απόσταση δεν είναι μεγάλη (περίπου 600μ. από την είσοδο).

Η κατάσταση του ναού των Αγ.Θεοδώρων στην Άνω Πούλα βρίσκεται (2014) ένα στάδιο πριν την κατάρρευση. Παρ όλα αυτά ο ναός διατηρήθηκε γιατί βρισκόταν στον κύριο πυρήνα κατοίκησης του οικισμού δίπλα στη βόρεια πύλη του Κάστρου και διότι δίπλα του υπήρχε μέχρι και τις αρχές του περασμένου αίώνα μοναστήρι.
httpa//www.academia.edu/14068656/ByzantinebManiatbEpigraphyb13thb-b14thbc:::http://www.academia.edu/14068656/Byzantine_Maniat_Epigraphy_13th_-_14th_c


 Οι Άγιοι Θεόδωροι και Αγ. Γεώργιος, (πανέμορφες Βυζαντινές εκκλησίες του 11ου –12ου αιώνα που βαριά τραυματισμένες από την αδιαφορία των υπευθύνων του Κράτους) αγναντεύουν όλη τη Δυτική Μάνη από το Αλμυρό και τη Βέργα μέχρι την αρμενόπετρα και το Ταίναρο και ακόμα πιο μακριά ,την Κρήτη.
 http://www.mani.org.gr/kippoula/axiotheata/ax.htm

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΔΕΞΙΑ)
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΔΕΞΙΑ)


ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ)

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ)

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου