ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ (ΑΓ.ΙΣΙΔΩΡΟΣ)

Aι - Σίδερος. Σε μικρή απόσταση έξω από το χωριό Πύργος, αριστερά από το δρόμο πυ οδηγεί στα σπήλαια Διρού. Ο μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός , εσωτερικών διαστάσεων 5.20Χ3.10μ είναι κτισμένος με ακατέργαστους λίθους και συνδετικο κονίαμα. Η αψίδα ημικυλινδρική. Η στέγη επισκευασμένη. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για χρονική ένταξη του μνημείου.

Στο κτιστό τέμπλο και στις μακρές πλευρές του ναού διατηρούνται ίχνη τοιχογραφιών. Στο νότιο τμήμα του τέμπλου παριστάνεται ένθρονος ο Χριστός. Στη βόρεια πλευρά του τέμπλου εικονίζονται η Θεοτόκος και άλλη μία μορφή.

 Εμπρός από το τέμπλο, εικονίζεται ο άγιος Νικόλαος και δυτικότερα η αγία Παρακευή. Στο κέντρο του βόρειου τοίχου σε μεγαλύτερη κλιμακα από τις άλλες μορφές, η παράσταση του  επώνυμου αγίου του ναού Ισίδωρου. Το δυτικο τμήμα του βόρειου τοίχου απεικονίζεται ο Άγιος Γεώργιος έφιππος δρακοκτόνος με την επιγραφή ΔΗΑCOPITHΣ.

Στο νότιο τοίχο ζωγραφίζεται ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στραμμένος προς το Χριστό του τέμπλου σε στάση δέησης. Ακολουθούν παραστάσεις αρχαγγέλου με στρατιωτική ενδυμασία και της αγίας Ειρήνης. Στο δυτικό τμημα του νότιου τοιχου εικονίζεται ο αγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης έφιππος.

Οι σχετικά καλής ποιότητας τοιχογραφίες του Αι-Σίδερου αποτελούν ένα από τα πολύ λίγα χρονολογημένα μνημεία του πρώτου μισού του 15ου αιώνα και συμβάλλουν παρά την κακή τους διατήρηση στη γνώση της εξέλιξης της ζωγραφικής στην ύστατη βυζαντινή περίοδο. Πίσω από την εκκλησία βρίσκεται θολωτή υμιυπόγεια στέρνα.
ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ, ΔΡΑΝΔΑΚΗΣ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το εκκλησάκι του Άγιου Ισιδώρου που γιορταζει στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ένα καράβι από την Χίο ναυάγησε στον Διρό και οι ναυαγοί έχτισαν αυτή την εκκλησία. Στην μέση της πόρτας έβαλαν μια μεγάλη πέτρα ώστε να μην μπορεί να μπει κάνεις με άλογο.
(κείμενο κ φωτο από Sventoura Hotel)







Στην έξοδο του οικισμού Πύργος Διρού, στο δρόμο προς τα σπήλαια, στα αριστερά υπάρχει μικρή εκκλησία Αγιος Ισίδωρος, πίσω από την οποία βρίσκεται θολωτή υμιυπόγεια στέρνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: