ΠΛΑΤΑΝΟΣ (ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ)

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Εδώ και 900 χρόνια ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου, υπήρχε & υπάρχει σε αυτή την περιοχή που παλαιότερα λεγότανε Λίμπερδο μετά Πλάτανος και σημερα Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατάνου του Δήμου Γυθείου & απέχει 7 χλμ. απο το Γύθειο Σε αυτή τη περιοχή λοιπόν και σε απόσταση 800 μέτρων απο το χωριό βρίσκεται ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου,ο οποίος σύμφωνα με τις περιγραφές του Παυσανία λέγεται ότι έχει κτισθεί επάνω στο ναό του Ποσειδώνα..Σήμερα ο ναός ανθίσταται στις κακουχίες των καιρικών συνθηκών και στην άγνοια των ανθρώπων. Δεν αντέχει όμως την αδιαφορία του κράτους. Ο ναός θεωρείται ένα απο τα παλαιότερα και σημαντικότερα μνημεία της Λακωνίας. Έχει κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 473/ΤΒ/17-12-62) αλλά λόγω της γνωστής απάθειας του Ελληνικού κράτους, ο ναός έχει υποστεί μεγάλες ρωγμές και βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Ο ναός του Αγ. Δημητρίου, που έχει κηρυχτεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χρονολογείται πιθανώς στον 11ο αι. και στο εσωτερικό του διασώζει λείψανα τοιχογραφιών του 12ου αι., έχει υποστεί μεγάλες ρωγμές στους τοίχους του, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί απο τους σεισμούς της Καλαμάτας και βρίσκεται σήμερα πλέον στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η εκκλησία αυτή έχει τελείως εγκαταλειφθεί από πολλά χρόνια με αποτέλεσμα οι τοιχογραφίες της που διατηρούνταν σχεδόν ακέραιες προ εικοσαετίας, να έχουν εγκαταλειφθεί όλες με σχεδόν τη πλήρη καταστροφή τους. Το κυριότερο όμως είναι να προληφθεί η πλήρης κατάρρευση του μνημείου διότι έχουν ανοίξει όλοι οι τοίχοι, με βαθιές ρωγμές και να κινδυνεύει άμεσα τόσο η εκκλησία, όσο και οι επισκέπτες.
(κείμενο από τον επίσημο δικτυακό τόπο του Πλατάνου Γυθείου στη Λακωνία)

ΒΙΝΤΕΟ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
https://www.youtube.com/watch?v=B-8UQdT-iXkΠΛΑΤΑΝΟΣ , ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΛΑΤΑΝΟΣ , ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΛΑΤΑΝΟΣ , ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΛΑΤΑΝΟΣ , ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ,  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου