ΝΥΦΙ ΕΞΩ, (ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ)

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΕΞΩ ΝΥΦΙ

Ακολούθως θα σχολιασθεί η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκτός των άλλων και από επιγραφικής σκοπιάς, κοιμητηριακή εκκλησία του Αγ.Νικολάου στο νεκροταφείο του Νυφίου στην Προσηλιακή Μάνη.

Ο Αγ.Νικόλαος στο έξω Νύφι είναι μικρή επιμήκης δρομική τυπική βυζαντινών χρόνων μανιάτικη εκκλησία. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  γιατί έχει αγιογραφηθεί  αρκετές φορές, δύο εκ των οποίων οι χρονολογίες αναγράφονται. Οι δύο αυτές φάσεις, μια στο τέλος του 13ου αιώνα (1285) και ή αλλη σαράντα χρόνια αργότερα στις αρχές του 14ου (1326).

Στο μικρό, σκιερό χώρο τουπραμελημένου αυτού να'ί'σκου, που βρισκεται σήμερα στα όρια του οριστικου και αμετάκλητου αφανισμού, φαίνεται ότι συγκεντρώνεται η δράση προσώπων της κοινωνίας της Μάνης την εποχή που σχολιάζουμε, τα οποία πρόσωπα από τη μελέτη των αφιερωματικών επιγραφών έχουν καταστεί οικεία και γιατί όχι και προσφιλή.

Ο ταπεινός ναός στο κοιμητήριο του βυζαντινού χωριού Νύφι στην ανατολική Μάνη φαίνεται ότι συγκέντρωσε την αγιογραφική δραστηριότητα όλων σχεδόν των γνωστών ιστοριογράφων της περιοχής. Η κατά καιρούς μετάκληση όλων αυτών των ντόπιων καλλιτεχνών δίνει μία ιδέα τόσο για την σπουδαιότητα του οικισμού στο Νύφι και των κατοίκων του, όσο και αποτελεί και μέτρο εκτίμησης της οικονομικής τους κατάστασης.

Μολονότι η μορφολογία του εδάφους, λογω του δύσβατου, προτρέπει σε εντυπώσεις αλληλοαπομόνωσης των περιοχών ανατολικής και δυτικής πλευράς της οροσειράς του Ταυγέτου, η παρουσία στο Νύφι αγιογράφων που διαστηριοποιήθηκαν και στη δυτικη Μάνη, τις αποδυναμώνει. Το εύλογο ερώτημα είναι ποιοί ήσαν οι δρόμοι που χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία μεταξύ των δύο περιοχών.

Ανάμεσα στον Πολεμίτα και στην περιοχή του Νυφίου υπάρχουν τα αρχαία/μεσαιωνικά ορεινά μονοπάτια μέσα από την οροσειρά του Ταυγέτου, που περνούν κοντά από το μοναστήρι του Κουρνού, διαδρομή πολυ συντομώτερη από το δρόμο που ακολουθεί την ακτογραμμή.Η δραστηριότητα των ιστοριογράφων δείχνει ότι ο δρόμος αυτός ήταν σε συχνή χρήση.

 Byzantine Maniat Epigraphy 13th - 14th c.
 ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Takis Katsafados

http://www.academia.edu/14068656/Byzantine_Maniat_Epigraphy_13th_-_14th_cΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟ ΝΥΦΙ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟ ΝΥΦΙ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟ ΝΥΦΙ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟ ΝΥΦΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου