ΜΑΡΑΘΟΣ (ΠΑΝΑΓΙΑ)

Ο Μάραθος πρέπει να χτίστηκε - να άρχισε να χτίζεται - γύρω στα 1700. Αυτή είναι η γνώμη του εκλεκτού Λυκειάρχη και Φιλόλογου Κυριάκου Παπαδόδημα που προέρχεται από την οικογένεια των Παπαδοδημαίων του Μαράθου.
Κατά την παράδοση, ο μοναχός Θεόδωρος και ο Παπα-Δήμος, έφυγαν από τα Άλικα όπου κατοικούσαν με τους άλλους συγγενείς τους, τους Αναγνωστιάνους κατά την περίοδο των οικογενειακών πολέμων ανάμεσά τους, Νικλιάνους, Περιμένηδες και Νικολογιάννηδες για τον εποικισμό των Αλίκων. Ο μοναχός Θεόδωρος κι ο Παπα-Δήμος μετακινήθηκαν ανατολικά κάπου στο κακοπέτρι που λέγεται «Κίμουλος», πάνω από το σημείο που ξεκινάει το φαράγγι του Αι Νίκου (Άγιου Νίκωνος του Μετανοείτε) 3 χιλιόμετρα πιο πέρα από τα Άλικα.
Εκεί έχτισαν το εκκλησάκι της «Κοίμησης της Θεοτόκου», που σώζεται ακόμη και λειτουργείται κάθε Δεκαπενταύγουστο. Η «Κοίμηση της Θεοτόκου» είναι μια απέριττη βασιλική στεγασμένη με γκρίζες μαρμαρόπλακες. Οι τοιχογραφίες αυτού του μικροσκοπικού Ιερού Ναού, έργο προφανώς Μανιάτη λαϊκού αγιογράφου, διατηρούνται οι περισσότερες άριστα. Γύρω από το εκκλησάκι έγιναν από τους οικιστές αδελφούς και από τους απογόνους του Παπα-Δήμου, τα ελαιόδενδρα, οι φραγκοσυκιές κι' ο πύργος της «γενιάς». Ο Παπα - Δήμος είχε τέσσερα αγόρια — το Νικόλα, τον Γερακάρη, τον Πέτρο και τον Θοδωρή. Ο Παπα-Δήμος και τα παιδιά του έδωσαν στην οικογένεια των 300 περίπου απογόνων τους το όνομα: Παπαδόδημας. Αυτά τα λίγα διέσωσε η παράδοση για την ίδρυση του Μάραθου και τους ιδρυτές και πρώτους οικιστές του.  http://www.mani.org.gr/horia/doitilou/alika/marathos/mar.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου