ΚΑΤΩ ΜΠΟΥΛΑΡΙΟΙ (ΑΓ.ΠΕΤΡΟΣ)

Μία από τις τρεις παλιές εκκλησίες των Κάτω Μπουλαριών είναι ο Αη Πέτρος.
Eσωτερικά οι τοιχογραφίες του μνημείου στους τοίχους, στο τέμπλο και στο ιερό δείχνουν δουλειά επιδέξιου καλλιτέχνη. Στον αριστερό τοίχο υπάρχει σειρά στρατιωτικών αγίων : ο Αγιος Δημήτριος, ο Αγιος Γεώργιος και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κι ανάμεσά τους η Αγία Παρασκευή. Στο χτιστό τέμπλο διατηρούνται οι τοιχογραφίες : η σειρά των Αποστόλων, έβδομος ο Απόστολος Πέτρος - ο τιμώμενος άγιος της εκκλησίας.
Η εκκλησία αυτή σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε από έναν παλιό κάτοικο των Κ.Μπουλαριών, κάποιον Μονίφορα ( το όνομα σήμερα δεν υπάρχει στον τόπο). Ο Μονίφορας είχε ένα μονάκριβο παιδί (αγόρι). Κι όταν κάποτε, αυτό περνούσε καβάλα πάνω στη φοράδα του, από το χωριό Κουτρέλλα, μία αδέσποτη σφαίρα το ξάπλωσε νεκρό.
Στή δύσκολη εκείνη ώρα του δύστυχου πατέρα ήρθαν συμπαραστάτες στον πόνο του οι Αθανασιάνοι(*) που κατοικούσαν στη Λευκή Πέτρα (μικρός συνοικισμός της Βάθειας). Βοήθησαν τον άμοιρο Μονίφορα να μεταφέρει το νεκρό μοναχογιό του στους Κάτω Μπουλαριούς και να τον θάψει.
Κι ο τραγικός πατέρας στη μνήμη του παιδιού του έφτιαξε την εκκλησία του Αη-Πέτρου και την δώρησε στους ανθρώπους που του συμπαραστάθηκαν στις τραγικές του ώρες - στους Αθανασιάνους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δωρητήριο - έγγραφο, την πρόσφερε στον Γιαννάκη Αθανασάκο, αρχηγό, της οικογένειας αυτής, τότε(**).
Στο δάπεδο της εκκλησίας του Αη-Πέτρου, είναι τοποθετημένο ένα μαύρο μάρμαρο-καπάκι σε καταπαχτή της εκκλησίας. Λέγεται πως μέσα κει έχουν τοποθετηθεί τα οστά του αδικοσκοτωμένου παιδιού του Μονίφορα.
(*) Η οικογένεια αυτή υπάρχει στον τόπο.
(**) Οι πληροφορίες δόθηκαν από το μακαρίτη-Kατωμπουλαριώτη, Παναγ.Αθανασάκο.
Γ.Λ.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου