ΛΑΓΚΑΔΑ (ΠΑΝΑΓΙΑ, ΜΟΝΗ ΚΑΒΕΛΑΡΗ)


Ένα αξιόλογο μοναστηριακό συγκρότημα είναι το Μοναστήρι στου Καβελάρη , νοτιοανατολικά από τη Λαγκάδα. Το μοναστήρι, βρίσκεται πάνω σε μια κατάφυτη πλαγιά του Ταϋγέτου, κοντά σε πηγή νερού. Είναι ιδιωτικό και ανήκε στη μεγάλη οικογένεια των Αλεξιάνων, με πλούσια βιβλιοθήκη που υπήρχε ως τα χρόνια του αγώνα, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά. Λέγεται μάλιστα ότι σώζονταν επιστολές βυζαντινών αυτοκρατόρων, του Δανδόλου και του Μοροζίνι προς την οικογένεια, καθώς και μεγάλη μεμβράνη η οποία διέσωζε έκθεση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Το μοναστήρι εντυπωσιάζει με το μέγεθός του ακόμα και σήμερα, που σώζονται το διαβατικό, ο πύργος, μερικά κτίσματα και το καθολικό το οποίο είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Είναι ένας μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός, με αψίδα τρίπλευρη στα ανατολικά και είσοδο στα δυτικά, η οποία από πάνω έχει κόγχη διακοσμημένη με την παράσταση της Παναγίας της βρεφοκρατούσας. Ο κατάγραφος ναός τοιχογραφήθηκε το 1688. Το ανατολικό τμήμα του θόλου κοσμούν σκηνές από το δωδεκαόρτιο στις επάνω ζώνες και παραστάσεις μαρτύρων στις πιο κάτω οι οποίες έχουν σχέση με τους ολόσωμους αγίους που απεικονίζονται χαμηλότερα. Το κλειδί της καμάρας διατρέχει ταινία με φυτικό κόσμημα, η οποία διακόπτεται στο κέντρο περίπου από την παράσταση του «Άνωθεν οι Προφήται». Η διάταξη των παραστάσεων εκφράζει μια ιδιαίτερη προβολή της λατρείας της Παναγίας, ενώ αριστερά του κτιστού τέμπλου κάτω από το υπάρχον στρώμα, εντοπίστηκαν παλαιότερες αγιογραφίες. Δεξιά και αριστερά από την πόρτα έχουν τοποθετηθεί οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.


ΛΑΓΚΑΔΑ, ΠΑΝΑΓΙΑ, ΜΟΝΗ ΚΑΒΕΛΛΑΡΗ, ΕΡΓΟ Ελένη Μεν. Νικολακέα
ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΒΕΛΑΡΗ)
ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΒΕΛΑΡΗ)
ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΒΕΛΑΡΗ) Δεξιά της Ωραίας Πύλης διακρίνονται ο Χριστός και ως Βασιλεύς και Μέγας Αρχιερεύς και ο φτερωτός Πρόδρομος σε στάση τριών τετάρτων πλαι του. Αριστερά της Ωραίας Πύλης διακρίνονται η Παναγία Βρεφοκρατούσα και δίπλα ο Αγιος Νικόλαος στραμμένος επίσης κατα τα τρία τέταρτα.


ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΒΕΛΑΡΗ) Ο Χριστός ως Βασιλεύς των Βασιλευόντων και Μέγας Αρχιερεύς με το φτερωτό Πρόδρομο δεόμενο σε στάση τριών τετάρτων πλάι του


ΛΑΓΚΑΔΑ, ΜΟΝΗ ΚΑΒΕΛΑΡΗ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΟΣΙΑ ΜΑΡΙΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑ
ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΒΕΛΑΡΗ)

ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΒΕΛΑΡΗ). Η Παναγία ένθρονη βρεφοκρατούσα, με τον Άγιο Νικόλαο στραμμένο κατά τα τρία τέταρτα

ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΒΕΛΑΡΗ). Το χτιστό τέμπλο.
ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΒΕΛΑΡΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου