ΠΕΤΡΟΒΟΥΝΙ (ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΒΕΛΗ)

Απέναντι από τον οικισμό Πετροβούνι στα Σωτηριάνικα της δυτικής Μανης βρίσκεται η Μονή Καράβελη, του 1550 περίπου, η οποία καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας ύψωμα, δεσπόζοντας έτσι σε όλο τον κάμπο της Καρδαμύλης. Το μοναστήρι (γυναικείο) έκανε υφαντά, μεταξωτά και είναι χτισμένο με διάταγμα του Όθωνα το 1834,  είναι γνωστό στην περιοχή με το όνομα «Καράβελι» επειδή σύμφωνα με την παράδοση, το λάδι που μαζευόταν από την περιουσία του μπορούσε να γεμίσει ένα καράβι. Τα προεπαναστατικά χρόνια είχε συνεργασία με την ιερά μονή καλογραιών Καλαμάτας οι οποίες ήλθαν εδώ και δίδαξαν τις εδώ καλόγριες.
Η Μονή Καράβελη είναι ένα κτηριακό σύνολο με σημαντικά αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως ο οχυρός περίβολος και το εξέχον κλουβί με τις δύο πολεμίστρες, όπου η μία σκόπευε την είσοδο της μονής και του καθολικού και η άλλη το μονοπάτι. Το κτίσμα που φέρει το πολεμικό κλουβί είναι γνωστό ως «οντάς» και ταυτίζεται με το ηγουμενείο. Στη σημερινή του μορφή – αποτέλεσμα πολλών οικοδομικών φάσεων και τροποποιήσεων – ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι αρκετά εμφανής.
Το καθολικό στη Μονή Καράβελη, όπως και στη μονή Βαϊδενίτσας βρίσκεται εκτός του περιβόλου και είναι αφιερωμένο στην Αγια Σοφία. Είναι μία μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη βασιλική με τρούλο, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διακόσμησή του με τυφλά τοξύλια, πτερωτές κεφαλές, γεωμετρικά μοτίβα και άλλα λιθανάγλυφα.
Κατά την Τουρκοκρατία η Μονή Καράβελη λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό και μετά το 1821 ως μοναστήρι καλογριών. Σε αυτό το κρυφό σχολειό μαθήτευσε ο Μούρτζινος.


 «Χαρακτηρίζουμε το καθολικό και τα κτίσματα της Ιεράς Μονής Καράβελη ή Στριτιτσίου, που βρίσκεται στην περιοχή και εκτός ορίων του οικισμού Πετροβούνι ή Γούρνιτσα της κοιν. Καρδαμύλης της επ. Καλαμάτας του Ν. Μεσσηνίας, ως ιστορικά, διατηρητέα και ορίζουμε ζώνη προστασίας 100μ. περιμετρικά του περιβόλου και των κτισμάτων της Μονής. Πρόκειται για μια μονόκλιτη και καμαροσκέπαστη βασιλική με τρούλο, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία είναι κτισμένη κατά το ισόδομο σύστημα με λαξευτούς πωρόλιθους πλην του κατωτέρου τμήματος των τοίχων, που είναι χτισμένο με αργολιθοδομή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλούσια διακόσμηση του τρούλλου (τυφλά τοξύλια και λιθανάγλυφα όπως πτερωτές κεφαλές και γεωμετρικά μοτίβα). Στη νότια όψη του ναού διακρίνεται επιγραφή με τη χρονολογία 1808. Όλο το συγκρότημα έχει έντονο τον οχυρωματικό χαρακτήρα (οχυρωματικός περίβολος, γωνιακή πολεμίστρα, διώροφο κτίσμα μεγάλων διαστάσεων με τετρακλινή κεραμοσκεπή στέγη στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος κα.). Το σύνολο των κτισμάτων της Μονής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και διασώζεται μέχρι σήμερα, φαίνεται πως είναι προϊόν οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των μεταβυζαντινών χρόνων.» ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/ΚΗΡ/49447/1684/7-11-1997 - ΦΕΚ 1094/Β/10-12-1997

ΒΙΝΤΕΟ 
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΡΙΤΙΤΣΙΟΥ ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΟΒΟΥΝΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ https://www.youtube.com/watch?v=jH_TuslRnKw









Το Πετροβούνι είναι μικρός και πανέμορφος ημιορεινός οικισμός μόλις 15 κατοίκων σήμερα, πλησίον της Καρδαμύλης. Η θέα του στην Καρδαμύλη και σε όλο σχεδόν το Μεσσηνιακό κόλπο είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Την απολαύσαμε για άλλη μια φορά σήμερα στο πέρασμά μας από εδώ, πηγαίνοντας στην εγκαταλελειμμένη Μονή Καράβελης. Η διαλελυμένη σήμερα μονή είναι κτισμένη απέναντι από το χωριό Πετροβούνι και το καθολικό της, μια μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη, τρουλαία βασιλική, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία είναι κτισμένη κατά το ισοδύναμο σύστημα με λαξευτούς πωρόλιθους και για τον επισκέπτη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρούλος, πλούσια διακοσμημένος με τυφλά τοξύλια, πτερωτές κεφαλές, γεωμετρικά μοτίβα και άλλα λιθανάγλυφα. Ο ναός είναι μέρος του μοναστηριακού συγκροτήματος το οποίο είχε σαφώς οχυρωματικό χαρακτήρα αφού ένας υψηλός περίβολος με πολεμίστριες και κλωβούς προστάτευε τη μονή, ενώ στη σημερινή του μορφή - αποτέλεσμα πολλών οικοδομικών φάσεων και τροποποιήσεων - ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι αρκετά εμφανής.

Παρόμοια διάταξη και συγκρότηση είχαν μια σειρά από μοναστήρια της καπετανίας της Ανδρούβιστας (Μονές Λυκάκη, Μεταμόρφωσης, Φανερωμένης, Σαμουήλ, Βαϊδενίτσας και άλλα) τα οποία χρονολογούνται στο 17ο - 18ο αιώνα, εποχή κατά την οποία παρατηρείται στην περιοχή άνθιση και έντονη οικονομική δραστηριότητα και φαίνεται ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο αμυντικό σύστημα που την προστατεύει και προφυλάσσει.

Η Μονή Καράβελη καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας ύψωμα, δεσπόζοντας σε όλο τον κάμπο της Καρδαμύλης. Το μοναστήρι είναι χτισμένο γύρω στο 14o αιώνα και είναι γνωστό στην περιοχή με το όνομα «Καράβελι» επειδή σύμφωνα με την παράδοση, το λάδι που μαζευόταν από την περιουσία του μπορούσε να γεμίσει ένα καράβι.

Η Μονή Καράβελη είναι ένα κτηριακό σύνολο με σημαντικά αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως ο οχυρός περίβολος και το εξέχον κλουβί με τις δύο πολεμίστρες, όπου η μία σκόπευε την είσοδο της μονής και του καθολικού και η άλλη το μονοπάτι. Το κτίσμα που φέρει το πολεμικό κλουβί είναι γνωστό ως «οντάς» και ταυτίζεται με το ηγουμενείο.

Κατά την Τουρκοκρατία η Μονή Καράβελη λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό και μετά το 1821 ως μοναστήρι καλογραιών.

http://beneas13.blogspot.gr/2016/12/blog-post_90.html?spref=fb



















































ΑΠΟ ΠΕΤΡΟΒΟΥΝΙ, ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ

ΑΠΟ ΠΕΤΡΟΒΟΥΝΙ, ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ












Δεν υπάρχουν σχόλια: