ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ


ΑΡΕΟΠΟΛΗ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Εμβληματικό μνημείο όχι μόνο για την Αρεόπολη αλλά για όλη τη Μάνη είναι ο ωραίος μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, κτίσμα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821. Εδώ την ημέρα αυτή οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κήρυξαν την επανάσταση μετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωμανών κατακτητών.

Ο ναός κτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 18ου αιώνα. Είναι μεγάλος, μονόχωρος, θολοσκεπής, με σταυροειδώς διατεταγμένες καμάρες. Είναι κτισμένος με καλά κατεργασμένους λίθους και ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό αλλά και κομψό, πενταώροφο κωδωνοστάσιό του, που είναι ορατό από μακριά, και, όπως μας πληροφορεί η εντοιχισμένη επιγραφή, προστέθηκε το 1836. Ο δεκάπλευρος τρούλος του ναού και η πεντάπλευρη αψίδα του ιερού διακοσμούνται εξωτερικά με μικρούς μαρμάρινους κίονες και μαρμάρινα τόξα με ανάγλυφα στοιχεία, ενώ ανάγλυφα είναι και τα θυρώματα και τα πλαίσια των παραθύρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λιθανάγλυφα που διακοσμούν την πύλη του ναού και την αψίδα του ιερού, αντιπροσωπευτικά έργα λαϊκής τεχνοτροπίας του τέλους του 18ου αιώνα. Οι ανάγλυφες παραστάσεις επάνω από την είσοδο χρονολογούνται στο έτος 1798 και απεικονίζουν τους Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ, και έφιππους τους αγίους Γεώργιο και Θεόδωρο, μορφές που σχετίζονται σαφώς με τον πολεμικό χαρακτήρα των κτητόρων. Η διακόσμηση της αψίδας αποτελείται από μια εξαίρετη σειρά μικρών αναγλύφων που απεικονίζουν τον ζωδιακό κύκλο. Στο εσωτερικό του ναού ξεχωρίζει το γλυπτό τέμπλο.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου, ενώ είναι και το επίκεντρο του εορτασμού της κήρυξης της επανάστασης, στις 17 Μαρτίου.

Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗ Άποψη του ξυλόγλυπτου τέμπλου του ναού - Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗ Λεπτομέρειες από το μαρμάρινο διάκοσμο του ναού - Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗ Λεπτομέρειες από το μαρμάρινο διάκοσμο του ναού - Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

ΔΙΠΟΡΟ (ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ )

      Είναι η ξακουστή βυζαντινή με τρούλο εκκλησία των αρχών του 11ου αιώνα, που βρίσκεται μεταξύ Διπόρου και Πάνω Μπουλαριών στη Μέσα Μάνη. Είναι αφιερωμένη στον αρχάγγελο των ένοπλων χριστιανικών αγγελικών δυνάμεων, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Το βυζαντινό αυτό μνημείο, ο Αη -Στράτηγος, αρχιτεκτονικο αριστούργημα, μοιάζει αποξεχασμενος βωμός της τέχνης.
      Ο Αη-Στράτηγος ανήκει στις βυζαντινές εκκλησίες του σταυρικού δικιόνιου, οπως λέγεται στην αρχιτεκτονική, στύλ με τρούλο. Το βυζαντινό τούτο μνημείο όπως φαίνεται, ηταν μοναστήρι στα παλιά χρόνια, και αποτελεί για τον φτωχό και άνερο αυτόν τόπο ένα πολυτελές καλλιτεχνικό κόσμημα, που ξαφνιάζει το μάτι, και προδίδει την σπάταλη διάθεση του χτήτορα - ιδρυτή και αναπτυγμένο καλλιτεχνικό γούστο. Κι αυτός ο χτήτορας δε μπορεί να ήταν ντόπιος. Γιατί κανένας ντόπιος δε θάχε τη δύναμη να διαθέσει τόσο χρόνο και τόσα χρήματα για την κατασκευή τέτοιου μνημείου, όση ευσέβεια κι ενθουσιασμό κι αν είχε. Το πιθανό είναι πως κάποιος πλούσιος ξένος, ευσεβής χριστιανός, είτε για υστεροφημία, είτε από ευσέβεια ή και από τάμα, κατασκεύασε το μνημείο αυτό, που ολοκλήρωσαν οι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν σε αυτό.
      Έργο μοναδικό στο είδος του από τα αρχαιοτερα που στόλισαν τον τόπο, διατήρησε σχεδόν ατόφιο επί δέκα αιώνες, παρά την πληρη εγκατάλειψή του, το αρχιτεκτονικό του στυλ, εσωτερικά κ εξωτερικά. Διατήρησε σχεδόν ακέραιη μια καταπληκτική και ποικίλη γκάμα θεμάτων που δεν παρατηρείται σε καμμιάν άλλη εκκλησία της ίδιας εποχής, ούτε σ΄αυτές του Μυστρά που είναι 2-3 αίωνες νεώτερες.
ΔΙΠΟΡΟ, ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΔΙΠΟΡΟ, ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΔΙΠΟΡΟ, ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
ΔΙΠΟΡΟ, ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΧΑΡΟΥΔΑ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Η ιστορία δίνει τη σκυτάλη στην παράδοση και μαθαίνουμε ότι ο ναός κτίστηκε από έναν πρωτομάστορα ο οποίος είχε γιο πρωτομάστορα Οι δυο πρωτομάστορες συναγωνίστηκαν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο πατέρας με τον Ταξιάρχη του Γκλέζου και ο γιος με τον Ταξιάρχη της Χαρούδας. Στην κρίση που ακολούθησε με την αποπεράτωση των εκκλησιών, οι κριτές σύμφωνα με την παράδοση έδωσαν την νίκη στον γιο. Ο πατέρας, αναγνωρίζοντας ότι ξεπεράστηκε από το γιο του, λέγεται ότι πέθανε από τη στεναχώρια του καθώς απομακρυνόταν από την Χαρούδα. Ο Ταξιάρχης της Χαρούδας, που έκτισε ο γιος, είναι εντυπωσιακά μεγάλος για την περιοχή και χρησιμοποιήθηκε ως καθολικό μοναστηριού. Στον τρούλο και στην αψίδα του ιερού σώζονται εντοιχισμένα πιάτα και στην ανατολική πλευρά ανεστραμμένη ταφική μαρμάρινη πλάκα με δίστιχη επιγραφή αρχαίων χρόνων:

«ΔΑΜΟΝΙΚΙΔΑ ΧΑΙΡΕ

ΤΕΙΜΑΡΕΙΝ ΧΑΙΡΕ»

Στον βόρειο τοίχο εσωτερικά, είναι εμφανή τα τεράστια μαρμάρινα μακρόνια, τα οποία αντικαθιστούν την ξυλοδεσιά, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη του ξύλου. Περιμετρικά των ημικυλινδρικών θόλων και τη βάση το τρούλου περιτρέχει λοξότμητο γείσο με διάκοσμο συριακούςτροχούς, πυροστρόβιλοι και σταυρόμορφοι ρόδακες. Ο ναός είναι κατάκοσμος από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα. Ιδιαιτερότητα παρουσιάζει η απεικόνιση της Παναγίας, με τα λυτά μαλλιά, μοιρολογούσα κατά μια άποψη.

Ἀξιολογο ἀρχιτεκτονικὸ μνημεῖο τῆς περιοχῆς, μὲ φροντισμένη τοιχοποιία καὶ ἀξιοσημείωτη ποικιλία στῇ διαπλαση τῶν ὄψεων. Χρονολογείται στον 11ο αἰῶνα, ἐνῶ κοσμήθηκε στα ὄψιμα μεταβυζαντινὰ χρόνια μὲ τοιχογραφίες. Ναός σταυροειδής με τρούλο, πολυώροφο οξυκόρυφο καμπαναριό με περίτεχνα σκαλισμένα μάρμαρα στην πόρτα και τα παράθυρα και το κατώτερο τμήμα των τοίχων φτιαγμένο από μεγάλους ογκόλιθους, που δείχνει και την ηλικία αυτής της παράδοσης.


ΧΑΡΟΥΔΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΧΑΡΟΥΔΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΧΑΡΟΥΔΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΧΑΡΟΥΔΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

 O ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ TΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΕΡΑΝΟ.
Ο ανακαινισμένος, παλαιός ναός των Ταξιαρχών στον Αγερανό, στα δεξιά του δρόμου μας στην έξοδο από τον οικισμό προς Βαθύ.
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΕΡΑΝΟ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΕΡΑΝΟ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΕΡΑΝΟ

ΔΡΥΑΛΟΣ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Ναός των Tαξιαρχών, στην Kοινότητα Δρυάλου

"Xαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας 50μ. γύρω απ' αυτόν, το μεταβυζαντινό ναό των Tαξιαρχών, που βρίσκεται στην Kοινότητα Δρυάλου της επαρχίας Oιτύλου, του Nομού Λακωνίας και είναι μονόχωρος με τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, έχει δε ενσωματωμένα γλυπτά αποτμήματα με επιγραφή από μεσοβυζαντινό τέμπλο στο κωδωνοστάσιο του".

 http://pamelakonia.gr/lakonia-municipalities/municipality-of-east-mani/churches-monasteries/129-temple-of-taxiarchon-dryalos
ΔΡΥΑΛΟΣ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΔΡΥΑΛΟΣ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΔΡΥΑΛΟ

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΙΚΟΒΟ ΕΞΩΧΩΡΙΟΥ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΙΚΟΒΟ ΕΞΩΧΩΡΙΟΥ
ΝΙΚΟΒΟ ΕΞΩΧΩΡΙΟΥ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ,1969
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΙΚΟΒΟ ΕΞΩΧΩΡΙΟΥ

Ευτυχία το γένος Παναγιώτη Μπουσάκου-σύζυγος Σπυρίδωνα Κυλιντηρέα, η ψυχή του Νικόβου!

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΙΚΟΒΟ ΕΞΩΧΩΡΙΟΥ

φωτο Ελένη Χαρέα 16-8-2013

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ
Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ
Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ

ΚΟΚΚΑΛΑ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Ο ιερός ναός των Ταξιαρχών στη βόρεια άκρη της παραλίας της Κοκκάλας, θεμελιώθηκε το 1850 από το λοχαγό Παναγή Καλογερόγιαννη και αποπερατώθηκε το 1975.

ΚΟΚΚΑΛΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΚΟΚΚΑΛΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΚΟΚΚΑΛΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΝΟΜΙΑ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Ναός μονοκάμαρος κατάγραφος με χαριτωμένες τοιχογραφίες τέλους 18ου αιώνα (;). Στο καμπαναριό υπάρχει λαϊκό γλυπτό με χρονολογία 1795 (;)

Στη συνοικία της Νόμιας, που ονομάζεται Πατσουριάνικα υπάρχει μεταξύ των Πύργων το αντικατόπτρισμα της θρησκευτικότητας των μελών της γενεάς, μια μικρή εκκλησία, ιδιόκτητη της γενεάς, βυζαντινού ρυθμού, χτισμένη πιθανά τον 15ο αιώνα.
Η εκκλησία είναι «μονοκάμαρη» και αψιδωτή, όπως όλες οι εκκλησίες στη Μάνη, που χτίστηκαν την εποχή εκείνη. Η σκεπή της ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια από μαύρο μάρμαρο του Ταϋγέτου, σχιστολιθικής προέλευσης. Όλοι οι τοίχοι και η οροφή της εσωτερικά είναι καλυμμένοι από αγιογραφίες κρητικής τεχνοτροπίας, η οποία είναι παρέκκλιση της βυζαντινής, και αντιστοιχούν χρονολογικά στο 15ο αιώνα. Η ιδιόκτητη αυτή εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, γιορτάζεται δε στις 8 Νοεμβρίου.
Ως γνωστόν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο ψυχοπομπός της χριστιανικής θρησκείας, αντιστοιχεί στο ψυχοπομπό Ερμή, ο οποίος είχε την έδρα του στις «πύλες του Άδη», στο Ταίναρο δηλαδή. Με τη διαφορά ότι η περικεφαλαία του Ερμή άλλαξε το σχήμα της, τα φτερά του τη θέση τους, και τα στριφογυριστά φίδια και τα φτερά της ράβδου του έγιναν φλογερό ξίφος.
Στην τοιχογραφία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, της εκκλησίας της Νόμιας, και στο θώρακά του αναπαριστάνεται μια απαίσια μορφή κεφαλής ανθρώπου -ο θάνατος- με δόντια που προεξέχουν και θηριώδες βλέμμα.
Στην εκκλησία των Πατσουριάνων «Ταξιάρχης», υπάρχει στο πίσω μέρος της καμάρας της οροφής, δηλαδή προς τη δυτική πλευρά, αγιογραφία σε σχήμα κύκλου της ίδιας κρητικής τεχνοτροπίας. Αυτή παριστάνει στο κέντρο τον Ιησού Χριστό. Γύρω του, κυκλικά υπάρχουν τα οκτώ τάγματα της εξουσίας του Θεού (Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Άγγελοι), ενώ παραλείπεται το ένατο τάγμα των Αρχαγγέλων, καθώς η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Στον εξωτερικό κύκλο της αγιογραφίας αναπαριστάνονται οι δώδεκα λαμπρότεροι αστερισμοί του Ζωδιακού Κύκλου του Β. και Ν. ημισφαιρίου, ο καθένας με το όνομά του, όπως και ο μήνας που αντιστοιχεί στον καθένα, η χειμερινή ισημερία στη δυτική πλευρά του κύκλου και η εαρινή στην ανατολική πλευρά. Συγκερασμός δηλαδή και ανάμιξη ειδωλολατρίας, δεισιδαιμονίας και χριστιανισμού!


ΝΟΜΙΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΝΟΜΙΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΝΟΜΙΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΝΟΜΙΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΟΙΤΥΛΟ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Η κεντρική μεγαλοπρεπής εκκλησία στο Οίτυλο. Εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή πάνω από την είσοδο του ναού, αναγράφει το έτος 1889 (ως πιθανό) έτος κατασκευής του. Οι Ταξιάρχες ήταν η εκκλησία της αδελφότητας Μεδίκων - Γιατράνων του Οιτύλου
Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services 0
Η κεντρική μεγαλοπρεπής εκκλησία στο Οίτυλο. Εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή πάνω από την είσοδο του ναού, αναγράφει το έτος 1889 (ως πιθανό) έτος κατασκευής του. Οι Ταξιάρχες ήταν η εκκλησία της αδελφότητας Μεδίκων - Γιατράνων του Οιτύλου

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΟΙΤΥΛΟ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΟΙΤΥΛΟ

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΟΙΤΥΛΟ
TAΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΒΥΣΚΙΝΑ

TAΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΒΥΣΚΙΝΑ

TAΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΒΥΣΚΙΝΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ ΓΛΕΖΟΥ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)


Σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Μάνης, στον Πύργο Διρού, στον συνοικισμό Γλέζου, διατηρείται ο βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών.

Χρονολογείται στο β΄ μισό του 11ου αιώνα και ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού. Οι τοίχοι του είναι κτισμένοι με το συνηθισμένο πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποίας των μεσοβυζαντινών χρόνων. Κατά τόπους έχουν εντοιχισθεί εφυαλωμένα πινάκια, ενώ σε μεταγενέστερες εποχές, κατά τη διάρκεια επεμβάσεων και προσθηκών, εντοιχίσθηκαν και μεσοβυζαντινά μαρμάρινα γλυπτά. Ο τρούλος είναι «αθηναϊκού τύπου», δηλαδή οκτάπλευρος με πώρινους κιονίσκους στις γωνίες.

Πλούσιος είναι ο γλυπτός διάκοσμος του ναού. Από τις τοιχογραφίες που κάλυπταν το εσωτερικό του διατηρούνται μόνο σπαράγματα, όπως η μορφή του Παντοκράτορα στον τρούλο. Το κτιστό τέμπλο είναι νεότερο.

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ (ΓΛΕΖΟΥ), ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ (ΓΛΕΖΟΥ), ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ (ΓΛΕΖΟΥ), ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ (ΓΛΕΖΟΥ), ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΤΣΕΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Στα Τσέρια βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών, κατασκευασμένη το 1836. Διαθέτει εξαιρετική λιθοδομή, μοναδικά λαϊκά ανάγλυφα εντοιχισμένα στην τοιχοποιία και στα υπέρθυρα των εισόδων και των παραθύρων, καθώς και πυργόσχημο καμπαναριό. Η εκκλησία αποτελεί πραγματικό κόσμημα.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΤΣΕΡΙΑ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΤΣΕΡΙΑ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΤΣΕΡΙΑ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΤΣΕΡΙΑ
ΛΑΓΚΑΔΑ, ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΛΑΓΚΑΔΑ, ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΛΑΓΚΑΔΑ, ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΛΑΓΚΑΔΑ, ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΦΛΟΜΟΧΩΡΙ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Στο εσωτερικο του χωριού, η περιποιημένη και ανακαινισμένη εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών του 19ου αιώνα.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΦΛΟΜΟΧΩΡΙ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΦΛΟΜΟΧΩΡΙ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΦΛΟΜΟΧΩΡΙ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΦΛΟΜΟΧΩΡΙ

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΦΛΟΜΟΧΩΡΙ

ΠΟΛΕΜΙΤΑΣ (ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ)

Η εκκλησία του Αρχάγγελου είναι μονοκάμαρος εγχώρηχος ναός, κτισμένος το 1278.

 Δωρητές του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο χωριό Πολεμίτας (1278) προσέφεραν για το ναό κι ένα δένδρο, «ελαίαν μίαν».

 Η εκκλησία του Αρχάγγελου είναι μονοκάμαρος εγχώρηχος ναός, κτισμένος το 1278.

Δωρητές του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο χωριό Πολεμίτας (1278) προσέφεραν για το ναό κι ένα δένδρο, «ελαίαν μίαν».

Η κτητορική επιγραφή στο Μιχαήλ Αρχάγγελο του Πολεμίτα

Στο πάνω μέρος του μικρού χωριού της Μέσα Μάνης Πολεμίτας σώζεται ο κατάγραφος ναός του Αρχάγγελου Μιχαή. Ψηλότερα από το ανώφλι της χαμηλής, μοναδικής νότιας θύρας διατηρείται σχεδόν ανέπαφη, η εικοσιεξάστιχη γραπτή κτητορική επιγραφή, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, γιατί σώζει όχι μόνο τη χρονολογία του ναού (1278) και το όνομα του ζωγράφου, αλλά και γιατί μνημονεύει αρκετά χωριά και τοπωνύμια της περιοχής που υπάρχουν και ακούγονται ακόμη.

Η επιγραφή έχει διαστάσεις 0.85 Χ 1.00 μ περίπου και τα μελανά της γράμματα σε λευκό βάθος είναι γραφής σχεδόν εξ ολοκλήρου μικρογράμματης. (ΜΑΝΗ & ΛΑΚΩΝΙΑ)

ΠΟΛΕΜΙΤΑΣ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΠΟΛΕΜΙΤΑΣ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΠΟΛΕΜΙΤΑΣ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΠΟΛΕΜΙΤΑΣ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΠΟΛΕΜΙΤΑΣ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ


ΚΑΣΤΑΝΙΑ, ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
Ο Άη Στράτηγος είναι ένας ερειπωμένος σήμερα, σταυρεπίστεγος αρχικά, ναός, σε αγροτική τοποθεσία μεταξύ των οικισμών Καστάνιας και Σαϊδόνα, στη μεσσηνιακή Μάνη.
Στη νότια πλευρά του υψώνεται πρόσκτισμα, μεγαλύτερων διαστάσεων από το ναό. Το πρόσκτισμα αποτελούσε αρχικά προστώο το οποίο μετατράπηκε εκ των υστέρων σε παρεκκλήσιο ορθογώνιου σχήματος, με το κλείσιμο των τοξωτών ανοιγμάτων του.
Η διαμόρφωση του ιερού βήματος του παρεκκλησίου παρουσιάζει ιδιομορφίες, με την απουσία εξέχουσας αψίδας και την ύπαρξη κτιστής αγία τράπεζας και πρόθεσης σε επαφή με τον ανατολικό τοίχο. Η επιμελημένη τοιχοποιία του προσκτίσματος είναι πλινθοπερίκλειστη. Στο ανώτερο τμήμα της νότιας, κύριας όψης του, διαμορφώνεται σειρά από στενά ψευδοπαράθυρα, κατασκευασμένα με πλίνθους. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος, που διατηρείται σε κακή κατάσταση, έχει αποδοθεί στο 13ο αιώνα.


ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ


ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΣΤΡΑΤΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΣΜΥΝΟΥΣ (φωτο Panagiotaros Politistikos Syllogos Panagiotaros)
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΣΤΡΑΤΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΣΜΥΝΟΥΣ (φωτο Panagiotaros Politistikos Syllogos Panagiotaros)

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΣΤΡΑΤΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΣΜΥΝΟΥΣ (φωτο Panagiotaros Politistikos Syllogos Panagiotaros)

ΠΛΑΤΣΑ, ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΠΛΑΤΣΑ, ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΠΛΑΤΣΑ, ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΠΛΑΤΣΑ, ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου