ΠΑΛΥΡΟΣ (ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ή ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΛΑΝΑ)

Στο Ακροταίναρο ανάμεσα στο Μαρμάρι και Πόρτο Κάγιο πάνω σ’ ένα ανοιχτό μέρος – αλάνα – είναι χτισμένη σήμερα μια μεγάλη εκκλησιά η Αγία Τριάδα.
Ο τόπος απ’ αρχαιοτάτων χρόνων θα χρησίμευε ως φρυκτωρία, όμως κατοικήθηκε όπως μαρτυρούνε τα ερείπια και αρχαία γηστέρνα. Εκεί χτίστηκε μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγιά, όμως επισκιάσθηκε από το χτίσιμο του μοναστηριού της Παναγιάς Πορταΐτιζας ή Λαϊας ή Γιατριάνικο. Μπορεί και να είχε καταστραφεί, γι’ αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής τα τελευταία χρόνια οικοδόμησαν νέα εκκλησία και ο τότε επίσκοπος για να μη συμπέφτει με τη γιορτή του μοναστηριού την αναβίβασε εις Αγία Τριάδα, στο χτίσιμό της θα πήγαν πολλά απ’ τα γύρω ερείπια. Το όνομα Αγία Τριάδα η Καλάνα ακούγεται μέχρι σήμερα.
Το όνομα Καλάνα το πήρε η Παναγιά, γιατί με το καμινοβίγλιο ανάβοντας φωτιά καλούσαν σε βοήθεια για επικείμενους εχθρούς.
Από κει η ειδοποίηση έπαιρνε δύο κατευθύνσεις, μία προς την Προσηλιακή και μία προς την Αποσκιαδερή Μάνη. Αφ’ ενός να ειδοποιηθούν τα καστρία Κολοκύθι και Τηγάνι, αφ’ ετέρου, η είδηση να φτάσει στο μεγάλο κάστρο του Οιτύλου, όπου ήταν η έδρα των Παλαιολόγων στη Μάνη.


Σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο  των αρχών του 20ου αιώνα. 
 


Εργασίες για την επισκευή της Παναγίας Καλάνας (Αγίας Τριάδας)  στον Πάλυρο, το 1988
φωτο Πέτρος Κασιδόκωστας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου