ΔΡΥΑΛΟΣ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

 
Ο Ταξιάρχης, μέσα στο χωριό, είναι μονοκάμαρος ναίσκος και έχει λίγες τοιχογραφίες πολύ προχωρημένης μεταβυζαντινής εποχής. Στο κωδωνοστάσιο είναι εντοιχισμένος ενιπόγραφος κοσμητής, σπόλιο απο μαρμάρινο βυζαντινό τέμπλο. Στην επιγραφή μνημονεύονται δωρητές και η χρονολογία 6611, δηλαδή 1102-1103. Ο διάκοσμος είναι ως επι το πλείστον επιπεδόγλυφος. Ενδιαφέρουσα είναι η λεπτομέρεια που παριστάνει ορθογώνιο, περιβάλλον ακανθοειδές κόσμημα απο το οποίο προέχει ανακαμπτόμενη γλώσσα. Το θέμα είναι συνηθισμένο το 12ο αιώνα και το γλυπτό της Μάνης αποτελεί την παλαιότερη ακριβώς χρονολογημένη απεικόνιση του και για τον λόγο αυτό  ο Ναός των Tαξιαρχών, στην Kοινότητα Δρυάλου κρίθηκε ως ιστορικό  διατηρητέο μνημείο!

"Xαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας 50μ. γύρω απ' αυτόν, το μεταβυζαντινό ναό των Tαξιαρχών, που βρίσκεται στην Kοινότητα Δρυάλου της επαρχίας Oιτύλου, του Nομού Λακωνίας και είναι μονόχωρος με τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, έχει δε ενσωματωμένα γλυπτά αποτμήματα με επιγραφή από μεσοβυζαντινό τέμπλο στο κωδωνοστάσιο του".

-------------------------------------------------------
Γκριζόμαυρες κυκλώπειες πέτρες στηρίζουν τον Ταξιάρχη στο Δρύαλο. Οικοδομική γραμμή που μοιάζει στην Μυκηναική  και που συχνά απαντιέται σε τούτα τα μέρη. Παραλλαγές στο σχέδιο του καμπαναριού δείχνουν πως γίναν για να χρησιμοποιηθεί το βρισκάμενο υλικό. Εδώ όπως και σε άλλα χωριά λέγεται η ιστορία πως η καμπάνα είναι λάφυρο από πειρατικό καράβι.....  "απ΄το κούρσος".
Εικόνες της ΜΑΝΗΣ, ΑLTA  ANN PARKINS.
Ταξιάρχης Δρύαλος Φωτο ΜΑΝΗ ΜΑΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου