ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΟΥ)

Ένα άλλο αξιόλογο μοναστήρι είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται στη θέση Φιλιατρό, στην απέναντι πλαγιά και κοντά στη Μονή Καβελλάρη, της οποίας ήταν μετόχι. Η μονοκάμαρη εκκλησία έχει τρίπλευρη αψίδα και είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες του 1688. Οι τοιχογραφίες των δύο μονών παρουσιάζουν μεγάλη τεχνοτροπική και εικονογραφική ομοιότητα και μπορούν να αποδοθούν αν όχι με βεβαιότητα στους ίδιους ζωγράφους, οπωσδήποτε σε κοινό εργαστήρι.
Πάντως αν και άλλο ρεύμα ζωγραφικής αντιπροσωπεύει το περίπου σύγχρονο εργαστήρι του Παναγιώτη Μπενιζέλου, που το 1698 αγιογράφησε την Αγία Παρασκευή Δολών, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για έργα λαϊκά τα οποία τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζονται από εκφραστική δύναμη και πηγαία ζωντάνια.
TSERIA.GR


Λαγκάδα, Μονή Φιλιατρού, έργο Ελένη Μεν. Νικολακέα

ΛΑΓΚΑΔΑ,ΜΟΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΟΥ
Το μοναστήρι είναι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, περιοχή Φιλιατρού, και ανήκει στην οικογένεια Ζαχαρέα.


Κάτω από την παράσταση διακόνου στο  νότιο τμήμα του ανατολικού τοίχου είναι γραμμένη η παρακάτω μικρογράμματη κτητορική επιγραφή :


Η μορφή της Πλατυτέρας των Ουρανών με το Χριστό μπροστά στο στήθος ανάμεσα σε δύο αγγέλους καταλαμβάνει το τεταρτοσφαίριο της αψίδας.

Στο κέντρο του θόλου της οροφής δεσπόζει ο Παντοκράτορας στηθαίος  μέσα σε δίσκοΤη δυτική πλευρά του τέμπλου, κοσμούν στη θέση των δεσποτικών εικόνων, η Παναγία ένθρονη βρεφοκρατούσα αριστερά και ο Χριστός στον τύπο του βασιλέως των βασιλευόντων δεξιά.

Τη δυτική πλευρά του τέμπλου, κοσμούν στη θέση των δεσποτικών εικόνων, η Παναγία ένθρονη βρεφοκρατούσα αριστερά και ο Χριστός στον τύπο του βασιλέως των βασιλευόντων δεξιά.
Πιό ψηλά, κάτω απο την παράσταση της Μεγάλης Δέησης, υπάρχει ταινία με την πολύ συνηθισμένη στα μνημεία της Μάνης επιγραφή :Πολυπρόσωπη  σκηνή της Σταύρωσης καλύπτει  το τύμπανο του δυτικού τοίχου. Από κάτω, δεξιά και αριστερά της εισόδου, εικονίζονται οι φύλακες άγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Προσθήκη λεζάντας
Η στέρνα δίπλα από την εκκλησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου