ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΟΥΡΙΑ (ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ)

Ναός Αγίου Δημητρίου, μονοκάμαρος, ασβεστωμένος. Διακρίνονται υπολείμματα τοιχογραφιών, ο Παντοκράτωρ στο κλειδί της κάμαρας.  Στο Ν τοίχο ο Χρυσόστομος , στο Β τοίχο ο Άγιος Νικόλαος.
Το κτιστό τέμπλο έχει ζωγραφισμένους τον ένθρονο Χριστό, την Παναγία και τον Πρόδρομο. Στις παραστάδες της Ωραίας Πύλης, η Αγία Άννα και ο δίκαιος Ιακώβ. Στη Ν παραστάδα της προθέσεως τον Άγιο Στυλιανό τον Πεδουλά.
Στο τέμπλο και η Μεγάλη Δέηση και η γνωστή επιγραφή : Ορών το βήμα της Τραπέζης Κυ(ρίου) στήθι τρέμων άνθρωπε και κάτω νεύων.... χειρ Γεωργίου ιερέως αωιβ.

ΠΗΓΗ : ΛΑΚΩΝΙΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΡΑΝΔΑΚΗ, ΜΑΝΗ & ΛΑΚΩΝΙΑ, τόμος Δ΄
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Αγιος Δημήτριος είναι ενας μικρός βυζαντινός (πρώην κοιμητηριακός) ναός στα Κόκκινα Λουριά Σμήνους (Μπαρδουνοχώρια) χτισμένος σε ένα ύψωμα με καταπληκτικές τοιχογραφίες (οσες σώζονται), και υπέροχη θέα προς την Παναγία τη Γιάτρισσα κ τον Αγιο Νικόλαο. Ο προαύλιος χώρος του Αγιο-Δημήτρη ήταν το παλιό κοιμητήριο του χωριού Κόκκινα Λουριά.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗ   https://www.youtube.com/watch?v=uFrqMmV9lSQ
 

Ο Αγιος Δημήτρης στα Κόκκινα Λουριά, 2009

Ο Αγιος Δημήτριος είναι ενα μικρό εκκλησάκι στα Κόκκινα Λουριά Σμήνους (Μπαρδουνοχώρια) χτισμένο σε ένα ύψωμα με καταπληκτικές τοιχογραφίες (οσες σώζονται), και υπέροχη θέα προς την Παναγία τη Γιάτρισσα κ τον Αγιο Νικόλαο.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΟΥΡΙΑ. Η ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ Κ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΜΗΝΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Μπαίνοντας στον Αγιο Δημήτρη, οστεοθήκη με οστά του παλιού ιερέα του χωριού.

Ο Αγιος Δημήτριος είναι ενα μικρό εκκλησάκι στα Κόκκινα Λουριά Σμήνους (Μπαρδουνοχώρια) χτισμένο σε ένα ύψωμα με καταπληκτικές τοιχογραφίες (οσες σώζονται). Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου