ΣΠΕΙΡΑ (ΠΑΝΑΓΙΑ)

Πολύ μικρός Οικισμός του ΔΔ Λάγιας του Δ. Ανατολικής Μάνης με 14 κατοίκους. Ξεχωρίζουν στη κορυφή του λόφου οι πύργοι των Μελάδων και το πυργοσυγκρότημα Μελά-Γεωργακόγιαννη. Στη περιοχή συναντάμε κυκλικό πολεμικό πύργο και υπολείμματα οχυρωματικών έργων.


Ο Ναός της Γέννησης της Θεοτόκου στη Σπείρα γιορτάζει στις 8 Σεπτέμβρη. Χτίστηκε από την αρχή και συντηρείται από την οικογένεια Μελά και τους απογόνους της, μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες της Μάνης. Τον οικισμό Σπείρα έφτιαξαν οι Μελιάνοι.

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΠΕΙΡΑ ΜΑΝΗΣ  https://www.youtube.com/watch?v=3-VnmFjsC5c

ΣΠΕΙΡΑ, διακρίνεται ο Ναός της Γέννησης της Θεοτόκου
                                                   Τοιχογραφία με το Γενέσιο της Θεοτόκου στην Παναγία Σπείρας                                                         Σαν σήμερα γεννήθηκε η Παναγία: Η Προσευχή της μητέρας της για να αποκτήσει παιδί

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τα γενέθλια της Παναγίας. Γονείς της ήταν η Αγία Άννα και ο Άγιος Ιωακείμ, οι οποίοι κατάφεραν και απέκτησαν την Παρθένο Μαρία ύστερα από πολλά χρόνια ατεκνία και με συνεχή προσευχή.

Η Αγία Άννα αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει παιδί, μία μοναδική κόρη, τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου. Η Αγία Άννα παρακαλούσε τον Θεό να αποκτήσει ένα παιδί και έκανε συνεχώς την εξής προσευχή.

«Κύριε Παντοκράτορα, και Μεγαλοδύναμε, που μόνο με το λόγο έκανες τον ουρανό και τη γη και όσα φαίνονται και είναι γύρω μας, που λύτρωσες, τους πατέρες μας από τα χέρια του Φαραώ, που με το πρόσταγμά Σου σχίσθηκε η θάλασσα και πέσανε μέσα οι Αιγύπτιοι. Εσύ Θεέ, που τους έτρεφες σαράντα χρόνια στην έρημο.

Εσύ, που ευλόγησες τη Σάρρα, τη γυναίκα του Αβραάμ και γέννησε τον Ισαάκ στα γεράματά της. Εσύ που χαρίτωσες εκείνη την Άννα την ομοία μου και γέννησε το Σαμουήλ τον προφήτη. Εσύ δώσε και σε μένα την ταπεινή Σου δούλη παιδί, και μη με αφήσης να είμαι ντροπιασμένη και ταπεινωμένη από όλο μου το γένος. Κύριε, ο Θεός μου, τάχα και σαν ένα από τα θηρία δεν είμαι και εγώ; Διατί με ωργίστηκες τόσο και είμαι στείρα; Εσύ, που ευλόγησες τα ποιήματά σου και είπες: Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε, δώσε και σε μένα σπέρμα και καρπό κοιλίας, και αν γεννήσω είτε αρσενικό είτε θηλυκό, να Σού το χαρίσω με όλη μου τη χαρά και να το φέρω στο Ναό Σου να το αφιερώσω».

dogma.gr                                                                                        Ο Αη Στράτηγος, το νεκροταφείο της Σπείρας

Ο Αη Στράτηγος, το νεκροταφείο της Σπείρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου