ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ (ΑΓ. ΣΟΦΙΑ) ΓΟΥΡΝΙΤΣΑ

Εδώ δεσπόζει ένα θρησκευτικό μνημείο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής. Είναι το καθολικό της Μονής Αγίας Σοφίας, ένας εγγεγραμμένος και σταυροειδής, δικιόνιος ναός, με τρούλλο που φέρει χαρακτηριστικό ψηλό δωδεκάπλευρο τύμπανο. Η τοιχοποιία του ναού είναι εκπληκτική, αποτελείται εξολοκλήρου από πελεκητά αγκωνάρια. Σε κάποια από αυτά, στον νότιο τοίχο, διακρίνουμε με βαθιά χάραξη την χρονολογία 1604. Στο εσωτερικό του είναι κατάγραφος ο ναός από το 1700 Μερικές εκατοντάδες μέτρα βορειότερα είναι ο οικισμός της Αγίας Σοφίας, με την παλιά ονομασία Γούρνιτσα,
Ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσα είναι χτισμένος στις παρυφές του χωριού, στην άκρη του λόφου, με θέα στον κάμπο της Καρδαμύλης. Είναι σταυροειδής και είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθο. Οι λεπτεπίλεπτες αναλογίες του και ο διπλός τρούλος του εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Παλαιότερα ήταν μοναστήρι, ενώ μια επιγραφή αναφέρει ότι η εκκλησία κατασκευάστηκε 1630 και αγιογραφήθηκε το 1700 από τον Γεώργιο Μακρυμάλλη, ονομαστό αγιογράφο.
 Στον οικισμό, εκτός από το ναό της Αγίας Σοφίας υπάρχει ακόμα ένας ναΐσκος, που χτίστηκε το 1590, αλλά και το μικρό εκκλησάκι της Παναγίτσας, το οποίο θεμελιώθηκε το 1768.

Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό το blog http://beneas13.blogspot.gr/2016/03/blog-post_8.html

 ΒΙΝΤΕΟ ΝΑΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=PfgJEWUbcLY

Υπέροχο το ανηφορικό μονοπάτι προς την Αγ. Σοφία.
Ο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ναός της Αγίας Σοφίας.
Η Αγία Σοφία, κτισμένη ψηλά στις Γουρνιές, πάνω από την Αρχαία Ακρόπολη της Καρδαμύλης. Απλή στην κατασκευή, με τη διακοσμητική διάθεση στραμμένη στον κεραμιδοστόλιστο της τρούλο και στην αγιογράφηση του 17ου αιώνα - με χρώματα ζωηρά που φαντάζουν ακόμα και στον μισοσκόταδολ. Λιγερόκορμος ιερέας με αστραπιαίες χειρονομίες και βροντερή φωνή επιστατεί τον τόπο. Με θαυμαστή φαντασία εξηγεί και συνθέτει σε εικόνες και παραστάσεις μυθολογικής σκηνοθεσίας τα τοπικά και τα παγκόσμια γεγονότα.
Εικόνες της ΜΑΝΗΣ, ALTA ANN PARKINS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου