ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΑ (ΑΓ.ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ)

“Όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή”, έλεγε και παρακινούσε τους Ρωμιούς να μάθουν γράμματα.
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο μετά Χριστόν Προφήτης, που υπήρξε πρόδρομος του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και Δάσκαλος του Γένους.
Στις 24 Αυγούστου του έτους 1779, ο πασάς του Βεράτιου της Αλβανίας, Κούρτ, διέταξε να τον κρεμάσουν-στα εξήντα πέντε του χρόνια-επειδή υποπτεύθηκε ότι το βαθύτερο νόημα του κηρύγματός του ήταν ο ξεσηκωμός των Ραγιάδων.
Κατόπιν, έδεσαν στο τίμιο λείψανό του μια βαριά πέτρα και το έριξαν στον ποταμό Άψο έτσι
ώστε να μη βρεθεί ποτέ. Εν τω μεταξύ, όταν έμαθαν οι Χριστιανοί το Μαρτύριο του Πατροκοσμά (Αγίου Κοσμά), έσπευσαν να εντοπίσουν το Άγιο λείψανό του.
Τρεις ημέρες είχαν περάσει άκαρπες, ώσπου ο εφημέριος της Εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Κολικόντασι, ο παπα-Μάρκος, μπαίνοντας στη βαρκούλα του και κάνοντας με πίστη το σταυρό του, αξιώνεται να δει το Άγιο λείψανο του Πατροκοσμά να πλέει επάνω στο νερό του ποταμού και να στέκεται όρθιο, σαν να ήταν εν ζωή.
Αμέσως έσφιξε στην αγκαλιά του το τίμιο μαρτυρικό σώμα του Αγίου και καθώς το σήκωνε για να το τοποθετήσει στη βάρκα του, ξεχείλισε το αίμα από το στόμα του, που τόσες και τόσες ψυχές αμέτρητες στήριξε, ανακούφισε και προφήτευσε με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος όσα χρόνια ήταν εν ζωή. Στη συνέχεια, ετάφη στο Κολικόντασι, όπου αργότερα ο Αλή πασάς έχτισε εκκλησία στο όνομά του.
Η μνήμη του παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα παραπέμποντας σε όλα όσα προσέφερε στο υπόδουλο Γένος και στο πάθος της ψυχής του να μεταλαμπαδεύσει τον πλούτο των γραμμάτων στους Έλληνες έτσι ώστε να αφυπνιστούν και να διεκδικήσουν με θάρρος την ελευθερία τους.
Στις 20 Απριλίου 1961, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ανακήρυξε τον Κοσμά τον Αιτωλό, Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όρισε η μνήμη του να εορτάζεται στις 24 Αυγούστου, ημέρα του μαρτυρίου του.
http://www.axortagos.gr/agios-kosmas-o-aitolos


Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
Η όμορφη εκκλησία του Κοσμά Αιτωλού βρίσκεται στην περιοχή του Δρύαλου του Δήμου Οιτύλου, πάνω από το χωριό Τριανταφυλλιά. Το εκκλησάκι, το οποίο έχτισε ο πατήρ Νικόλαος Λαμπρινάκος, χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα στους όρμους της Δυτικής Μάνης από τον Μέζαπο μέχρι τον Διρό.


Η γιαγιά Ζαχαρούλα Κυριακόγκωνα στον Κοσμά τον Αιτωλό πάνω από την Τριανταφυλλιά
Ο πατήρ Νικόλαος Λαμπρινάκος και ο Αναστάσιος Λαμπρινάκος στον Κοσμά τον Αιτωλό στην Τριανταφυλλιά.

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
Η όμορφη εκκλησία του Κοσμά Αιτωλού βρίσκεται στην περιοχή του Δρύαλου του Δήμου Οιτύλου, πάνω από το χωριό Τριανταφυλλιά. Τέμπλο και ιερό.


Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
Η όμορφη εκκλησία του Κοσμά Αιτωλού βρίσκεται στην περιοχή του Δρύαλου του Δήμου Οιτύλου, πάνω από το χωριό Τριανταφυλλιά. Ο παντοκράτορας στον τρούλο.

Ο πατήρ Νικόλαος Λαμπρινάκος και η γιαγιά Ζαχαρούλα Κυριακόγκωνα στο εσωτερικό του Κοσμά του Αιτωλού στην Τριανταφυλλιά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου