ΧΑΡΟΥΔΑ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Η ιστορία δίνει τη σκυτάλη στην παράδοση και μαθαίνουμε ότι ο ναός κτίστηκε από έναν πρωτομάστορα ο οποίος είχε γιο πρωτομάστορα Οι δυο πρωτομάστορες συναγωνίστηκαν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο πατέρας με τον Ταξιάρχη του Γκλέζου και ο γιος με τον Ταξιάρχη της Χαρούδας. Στην κρίση που ακολούθησε με την αποπεράτωση των εκκλησιών, οι κριτές σύμφωνα με την παράδοση έδωσαν την νίκη στον γιο. Ο πατέρας, αναγνωρίζοντας ότι ξεπεράστηκε από το γιο του, λέγεται ότι πέθανε από τη στεναχώρια του καθώς απομακρυνόταν από την Χαρούδα. Ο Ταξιάρχης της Χαρούδας, που έκτισε ο γιος, είναι εντυπωσιακά μεγάλος για την περιοχή και χρησιμοποιήθηκε ως καθολικό μοναστηριού. Στον τρούλο και στην αψίδα του ιερού σώζονται εντοιχισμένα πιάτα και στην ανατολική πλευρά ανεστραμμένη ταφική μαρμάρινη πλάκα με δίστιχη επιγραφή αρχαίων χρόνων:
«ΔΑΜΟΝΙΚΙΔΑ ΧΑΙΡΕ
ΤΕΙΜΑΡΕΙΝ ΧΑΙΡΕ»
Στον βόρειο τοίχο εσωτερικά, είναι εμφανή τα τεράστια μαρμάρινα μακρόνια, τα οποία αντικαθιστούν την ξυλοδεσιά, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη του ξύλου. Περιμετρικά των ημικυλινδρικών θόλων και τη βάση το τρούλου περιτρέχει λοξότμητο γείσο με διάκοσμο συριακούςτροχούς, πυροστρόβιλοι και σταυρόμορφοι ρόδακες. Ο ναός είναι κατάκοσμος από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα. Ιδιαιτερότητα παρουσιάζει η απεικόνιση της Παναγίας, με τα λυτά μαλλιά, μοιρολογούσα κατά μια άποψη.
Ἀξιολογο ἀρχιτεκτονικὸ μνημεῖο τῆς περιοχῆς, μὲ φροντισμένη τοιχοποιία καὶ ἀξιοσημείωτη ποικιλία στῇ διαπλαση τῶν ὄψεων. Χρονολογείται στον 11ο αἰῶνα, ἐνῶ κοσμήθηκε στα ὄψιμα μεταβυζαντινὰ χρόνια μὲ τοιχογραφίες. Ναός σταυροειδής με τρούλο, πολυώροφο οξυκόρυφο καμπαναριό με περίτεχνα σκαλισμένα μάρμαρα στην πόρτα και τα παράθυρα και το κατώτερο τμήμα των τοίχων φτιαγμένο από μεγάλους ογκόλιθους, που δείχνει και την ηλικία αυτής της παράδοσης.
 ΒΙΝΤΕΟ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΧΑΡΟΥΔΑΣ https://www.youtube.com/watch?v=nJr3dwjkGSYΟ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΧΑΡΟΥΔΑ φωτο Terra Byzantica
Στη Χαρούδα τουν Πύργου Διρού βρίσκουμε το τελειότερο ίσως κτίσμα όλης της Μάνης, τον ξακουστό Ταξιάρχη, εκκλησια του 11ου αιώνα. Τέλειος συνδυασμός γαλήνιας μεγαλοπρέπειας με την πρόσχαρη Βυζαντινή διακόσμηση. Καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες και μαρμαρόγλυπτα σχέδια στολίζοιυν το εσωτερικό και διανθίζουν την εξωτερική όψη. Μεγάλοι μονοκόματοι όγκοι ντόπιου μάρμαρου σχηματίζουν τη βασική τοιχοποιία μα κάνουν και το δάπεδο της εκκλησίας με τέχνη συνταιριασμένοι. Απέναντι στον περίβολο αξιοθέατος ο τεράστιος βράχος που βαθειά χωμένος στη βή φιλοξενεί στο παράξενο φυσικό του κοίλωμα μία από τις πιο μεγάλες δεξαμενές βροχόνερου όλης της Μάνης. Συγκινητική μια πινακίδα κρεμασμένη σε μια απ τις κολώνες της εκκλησίας. Είναι για να θυμίζει εκείνους που το 1905 πρόσφεραν για την περίφραξη του χώρου... Χαρουδιώτες από το Λόουελλ της Μασσαχουσέτης. Οι ξενητεμένοι Έλληνες είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να βρίσκουν τρόπους για την έμπρακτη έκφραση αγάπης στον τόπους της καταγωγής τους. Τέτοια πειστήρια, γραφτά ή άγραφτα, αποτελούν συνηθισμένη ιστορία σε κάθε Ελληνική κοινότητα.
Εικόνες της ΜΑΝΗΣ ALTA ANN PARKINS
Προσθήκη λεζάντας


Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΧΑΡΟΥΔΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου