ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ


Η σπανια τοιχογραφια του ζωδιακου κυκλου στον Ταξιαρχη της Νομιας. Στον εξωτερικό κύκλο της αγιογραφίας αναπαριστάνονται οι δώδεκα λαμπρότεροι αστερισμοί του Ζωδιακού Κύκλου του Β. και Ν. ημισφαιρίου, ο καθένας με το όνομά του, όπως και ο μήνας που αντιστοιχεί στον καθένα, η χειμερινή ισημερία στη δυτική πλευρά του κύκλου και η εαρινή στην ανατολική πλευρά. Συγκερασμός δηλαδή και ανάμιξη ειδωλολατρίας, δεισιδαιμονίας και χριστιανισμού!

Η σπανια τοιχογραφια του ζωδιακου κυκλου στον Προφήτη Ηλία στα Καλλιανέικα
(Lina Michalakakou) ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΚΟΤΡΩΝΑ
20 Δεκεμβρίου. O Κύριος ευλογεί τα παιδιά. Τοιχογραφία στην Παναγία της Σπείρας στη Μάνη.
Όπως διηγείται ο ευαγγελιστής Λουκάς, ενώ δίδασκε ο Ιησούς, κάποιοι του έφεραν μερικἀ μικρά παιδιά, για να τα ευλογήσει. Οι μαθητές τους μάλωσαν και τα απομάκρυναν. Εκείνος όμως τα κάλεσε κοντά του, τα ευλόγησε και είπε: «Αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά μου και μην τα εμποδίζετε, γιατί η Βασιλεία του Θεού ανήκει σε ανθρώπους που είναι σαν αυτά. Σας βεβαιώνω ότι όποιος δεν δέχεται τη βασιλεία του Θεού με την απλότητα και την αγαθότητα ενός παιδιού, δεν θα μπει σ’ αυτήν».

Η παράδοση της Εκκλησίας μας αναφέρει ότι ένα από τα παιδάκια αυτά ήταν και ο άγιος Ιγνάτιος ο θεοφόρος, ο οποίος, όντας επίσκοπος Αντιοχείας, μαρτύρησε για την πίστη του στον Χριστό, ο οποίος τον είχε πάρει στην αγκαλιά του όταν ήταν μικρός. Αυτό αφήνει να εννοηθεί και το απολυτίκιό του. Τιμούμε τη μνήμη του στις 20 Δεκεμβρίου.






9 Ιουνιου (Αναληψεως) ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΝ ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΔΙΠΟΡΟΥ

9 Ιουνιου (Αναληψεως), ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ ΓΑΡΔΕΝΙΤΣΑΣ

9 Ιουνιου (Αναληψεως), ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓΓΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΙΤΑΣ

14 Ιουνιου, Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ
Τοιχογραφία προφήτη Ελισσαίου, στον Αγιο Γεώργιο Κέριας. Στις 14 Ιουνίου γιορτάζεται η μνήμη του μαθητού και διαδόχου του Προφήτου Ηλιού, Προφήτου Ελισσαίου.

5 Αυγούστου, Αγίας Νόννας.
Τοιχογραφία Αγίας Νοννας,μητέρας του Γρηγορίου του Θεολόγου, στον Αγιο Νικόλαο Πολεμίτας

5 Αυγούστου, Αγίας Νόννας.
Τοιχογραφία στον Αγιο Νικόλαο Πολεμίτας

29 Ιουλίου, Αγία Καλλινίκη,
τοιχογραφία στον Αγιο Νικόλαο, Πολεμίτας.

22 Ιανουαρίου, Αγία Αναστασία,
τοιχογραφία στον Αγιο Νικόλαο, Πολεμίτας

4 Δεκεμβρίου, Αγίας Βαρβάρας,
Τοιχογραφία Αγίας Βαρβάρα στον Αγιο Νικόλαο Πολεμίτας.

8 Ιουνιου Αγία Καλλιόπη

Πεντηκοστή, τοιχογραφία στην Παναγία Σπείρας

7 Ιουλίου, Αγίας Κυριακής.
Τοιχογραφία Αγίας Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους της Κιππούλας.

17 Ιουλίου, Αγίας Μαρίνας
Τοιχογραφία στην Παναγία Σπείρας

20 Ιουλίου, προφήτη Ηλία.
Τοιχογραφία Προφήτη Ηλία στον Αγιο Πέτρο Παλιόχωρας.

26 Ιουλίου, Αγίου Ερμόλαου.
Τοιχογραφία Αγίου Ερμόλαου στον Αη Στράτηγο στο Δίπορο

26 Ιουλίου, Αγιας Παρασκευής
Τοιχογραφία στον Αγιο Πέτρο Γαρδενίτσας

21 Δεκεμβρίου, Αγίας Ιουλιανής
Τοιχογραφία Αγίας Ιουλιανής στον Αγιο Θεόδωρο Τσόπακα.
13 Νοεμβρίου, Ιωάννη Χρυσοστόμου.
Τοιχογραφία Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμο στον Αγιο Νικήτα Κιππούλας

Τοιχογραφία Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμο και Πολύκαρπου στον Αη Στράτηγο στο Δίπορο

8 Νοεμβρίου, Αρχάγγελος Μιχαήλ στο ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ στον Πολεμίτα.

15 Νοεμβρίου, Αγίου Γουρία.
Τοιχογραφία στο Ναό της Επισκοπής

29 Ιουνίου, Αγίων Πέτρου και Παύλου
Τοιχογραφία στην Παναγία της Σπείρας

21 Μαίου, Αγιος Κωνσταντίνος και Ελένη
Τοιχογραφία στην Παναγία της Σπείρας

1 Νοεμβρίου, Αγιοι Ανάργυροι
Τοιχογραφία στην Παναγία Σπείρας

Τοιχογραφία στην Παναγία Σπείρας

Τοιχογραφία Αγίας Υπομονής στην Παναγία της Σπείρας. ΑΓΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ-Ελένη Δραγάση : η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Η ζωή της
Είχε 8 παιδιά (αλλά 2 από αυτά πέθαναν) και ως αυτοκράτειρα, κατά τον φιλόσοφο Πλήθωνα (Γεώργιο Γεμιστό), διακρινόταν για τη σωφροσύνη της και την δικαιοσύνη της. Ήταν η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ο αυτοκράτορας σύζυγός της έγινε αργότερα μοναχός με το όνομα Ματθαίος και μετά το θάνατό του έγινε και η ίδια μοναχή στο μοναστήρι της Κυρά - Μάρθας. Ήταν μια μοναχή σαν όλες τις άλλες και, ακόμη και αν ήταν αυτοκράτειρα, έκανε όλα τα διακονήματα στο μοναστήρι.

Η Αγία Υπομονή βοήθησε να ιδρυθεί ένας οίκος ευγηρίας, με το όνομα ‘Η ελπίδα των απελπισμένων’, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (του τιμίου Προδρόμου) της Πέτρας όπου φυλασσόταν το σκήνωμά του Αγίου Παταπίου.

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης συνέβη κατά τη στιγμή που εκείνη και ο σύζυγός της είχαν εξοριστεί (1390 – 1392). Η Αγία Υπομονή πέθανε στις 13 Μαρτίου του 1450, 3 χρόνια πριν η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα του Βυζαντίου, πέσει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, έπειτα από μακρά πολιορκία. Στην πτώση της Κωνσταντινούπολης ο αυτοκράτορας υιός της, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, πέθανε στη μάχη. Η Αγία Υπομονή ετάφη στη μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ετάφησαν ο αυτοκράτορας σύζυγός της και 3 από τα παιδιά τους (εκ των οποίων τα 2 ήταν μοναχοί).

Η ανεύρεση της αγιογραφίας και της τιμίας κάρας
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, ο Αγγελής Νοταράς, συγγενής του αυτοκράτορα (ανιψιός της Αγίας Υπομονής) μετέφερε στο βουνό Γεράνεια στη Νότια Ελλάδα (κοντά στην Αθήνα) και έκρυψε το λείψανο του Αγίου Παταπίου σε μια σπηλιά, κοντά στην πόλη Θέρμαι (το σημερινό Λουτράκι) που ήταν ήδη ασκητήριο μοναχών από τον 11ο αιώνα. Στο σπήλαιο αυτό βρέθηκε Βυζαντινή αγιογραφία της Αγίας Υπομονής και η αγία κάρα της. Στο σπήλαιο αυτό χτίστηκε το 1952 από τον γέροντα Νεκτάριο Μαρμαρινό το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου, όπου και φυλάσσεται η σεπτή κάρα της Αγίας Υπομονής.

Εορτασμός της μνήμης
Η μνήμη της Αγίας Υπομονής εορτάζεται στις 29 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

 Εικόνα της ευρίσκεται στην Ιερά Μονή οσίου Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας και η Εκκλησία τιμά την μνήμη της Οσίας Υπομονής, επίσης, στις 13 Μαρτίου

Αγιοι Θεόδωροι, Παναγία Σπείρας

Τοιχογραφία Αγίου Θεόδωρου στην Καφιόνα

Τοιχογραφία Ναού Επισκοπής, Σίμων και Φίλιππος

Τοιχογραφία Αγίου Χριστόφορου στον Αγιο Πέτρο Παλιόχωρας

Τοιχογραφία στην Επισκοπή, προφήτες Δαβίδ και Ιερεμίας

Τοιχογραφία στους Αγίους Αναργύρους Κιππούλας, ο Άγιος διάκονος Εύπλος.

24 Ιουνίου, το γενέθλιο του Προφήτου, Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. (τοιχογραφία στην Παναγία Σπείρας)

ΚΕΛΕΦΑ (ΝΑΟΣ ΣΩΤΗΡΑ), τοιχογραφία Αγίου Σισώη (γιορτάζει 6 Ιουλίου) με το νεκρό Μέγα Αλέξανδρο. Ο Αββάς Σισώης, θέμα αγαπητό στα κτίσματα του 16ου και 17ου αιώνα, δεν υπάρχει σε κανένα αλλο μνημείο στο χώρο του ιερού. Ο άγιος είχε τη δυνατότητα της ανάσταστης των νεκρών.

Μαγία η Μαγδαληνή, τοιχογραφία στην Παναγία Σπείρας. (γιορτάζει 22 Ιουλίου)

Χρόνια Πολλά σε Αλέξανδρους και Αλεξάνδρες!!!
(τοιχογραφία στην Παναγία Σπείρας)

Αγιος Κοσμάς, τοιχογραφία στην Αγία Τριάδα Προάστιου Δυτικής Μάνης.
Ο Όσιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Σεπτεμβρίου

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Βουλγαρίας και έμαθε τα ελληνικά και βουλγαρικά γράμματα. Όταν οι γονείς του θέλησαν να τον νυμφεύσουν, αναχώρησε κρυφά και ήλθε στο περιλάλητο Άγιον Όρος. Έφθασε στη μονή του Ζωγράφου και μετά από λίγο καιρό φόρεσε το μοναχικό ένδυμα και ανέλαβε το διακόνημα του εκκλησιαστικού. Σε μία πανήγυρη της μονής Βατοπαιδίου είδε έκθαμβος τη Θεοτόκο να υπηρετεί τους εκεί μοναχούς.
Για την αρετή του, ο ηγούμενός του τον προόρισε για ιερέα και, μετά από προσευχή, του υπέδειξε η Θεοτόκος πως μπορεί να εξέλθει στην έρημο. Εκεί εξομολογούσε τους προσερχόμενους και αξιώθηκε προορατικού χαρίσματος, θαυματουργίας, θείων οραμάτων και προγνώσεως του τέλους του. Κατά τη νεκρώσιμο ακολουθία του «έδειξεν ο Θεός μέγα θαύμα· εμαζώχθησαν όλα τα θηρία από την έρημον και έστεκαν ολόγυρα. Και αφότου τον έθαψαν, εφώναξε καθένα κατά την φωνήν του, και τον ηυφήμησαν. Και τότε πάλιν υπήγαν εις την έρημον».

Ο αναχωρητής όσιος είναι ο μεγαλύτερος Ζωγραφίτης ασκητής. Το φοβερό κελλί, στο πλησίον της μονής του σπήλαιο, που σώζεται μέχρι σήμερα, έγινε ο τόπος πάλης με τους δαίμονες. Εκεί ετάφη και από εκεί αναχώρησε για τη χαρά του Κυρίου του. Σαράντα ημέρες μετά την ταφή αναζήτησαν το λείψανο του και δεν το βρήκαν.
Η μνήμη του τιμάται στις 22 Σεπτεμβρίου, που είναι και ημερομηνία της εκδημίας του.
πηγή: Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου, Οι Άγιοι του Αγίου Όρους, έκδόσεις Μυγδονία, Θεσσαλονίκη, 2007
http://www.pemptousia.gr/
ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ
ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΟΙ
ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ & ΠΡΟΦ/ΗΛΙΑΣ

ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ


ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΑΓ.ΑΚΑΚΙΟΣ Κ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ
Ο Ιησούς κατευνάζων τα κύματα, τοιχογραφία στην Παναγία Σπείρας. Το  Ευαγγέλιο αναφέρεται στην κατάπαυση της τρικυμίας η οποία βασάνιζε το πλοίο στο οποίο βρισκόταν οι Μαθητές. Και αυτή η κατάπαυση έγινε με την θαυματουργική ενέργεια του Χριστού.
Ο Χριστός, μετά το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων, ανέβηκε στο όρος για να προσευχηθή, ενώ στο πλοίο οι Μαθητές υπέφεραν από τα κύματα. Σε αυτήν την δύσκολη στιγμή ο Χριστός ήλθε περπατώντας πάνω στα κύματα και κατέπαυσε τον άνεμο με αποτέλεσμα να ηρεμήσουν οι υπόλοιποι Μαθητές.
Αν διαβάσουμε προσεκτικά την περικοπή αυτή θα δούμε πολλούς τρόπους με τους οποίους μας βοηθά ο Χριστός. Αλλά και εμείς ανταποκρινόμαστε διαφορετικά σε κάθε κίνηση του Χριστού. Άλλοτε απογοητευόμαστε από την φαινομενική απομάκρυνση του Χριστού και χάνουμε το θάρρος μας η στρεφόμαστε εναντίον Του, χωρίς να καταλαβαίνουμε την σημασία αυτής της παιδαγωγικής ενεργείας του Χριστού.

ΠΟΛΥΑΡΑΒΟΣ, Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
Η παράσταση δείχνει Αρχάγγελο και τα σβηστά γράμματα ψηλά αποδεικνύουν ότι είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, καθώς επίσης και γενικά η παρουσίαση. Διότι είναι φανερό ότι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι με μακριά ένδυση και χωρίς άρματα συνήθως, ή πολλές φορές με τον κρίνο που προσφέρει στην Παναγιά, απλά αγγελιοφόρος του Επουράνιου Πατρός. Ο Μιχαήλ όμως παρουσιάζεται αρματωμένος συνήθως με προτεταμένη ψηλά την σπάθα, που πολλές φορές είναι πύρινη φλόγα. Η ένδυση κοντή μέχρι τους μηρούς. Στην απεικόνιση αυτή το δεξί χέρι φέρει την σπάθα υψωμένη, αλλά το αριστερό υπερυψωμένο κρατά ένα πολύ μικρό φασκιωμένο μωρό στη φούχτα του.
ΤΣΕΡΙΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Στον Ταξιάρχη των Τσερίων ο Αρχάγγελος είναι ζωγραφισμένος στην αριστερή πόρτα του Ιερού. Ο ναός κτισμένος το 1836, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που παγιώθηκαν αυτά τα χρόνια στον τόπο. Στην πρόσοψή του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πρωτότυπα λαϊκά γλυπτά. Ο Ταξιάρχης, οι χορευτές, τα ευγονικά και αποτροπαϊκά σύμβολα. Η αυθόρμητη δημιουργία του λαϊκού καλλιτέχνη ολοκληρώνει τον κύκλο της γλυπτικής στην περιοχή. Έναν κύκλο που ξεκίνησε ο Νικήτας τον 11ο αιώνα.
Ο ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΠΟΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΙΤΑ

ΕΞΩΧΩΡΙ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΝΙΚΟΒΟΥ
ΣΥΝΑΞΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΥΣ ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ ΚΑΦΙΟΝΑΣ



Τοιχογραφία από Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου στα Σκαλτοτιάνικα Μάνης.
Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής ( Εορτάζει στις 18 Οκτωβρίου )

Τοιχογραφία από την Παναγία Σπείρας.
Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής ( Εορτάζει στις 18 Οκτωβρίου )
(Τοιχογραφία από τη Μονή Ντεκούλου στο Οίτυλο της Μάνης)

Για τον θάνατο της Αγίας Αικατερίνης χρησιμοποιήθηκε ο «τροχός των βασανιστηρίων», ένα κυκλικό σίδερο του οποίου η περιφέρεια έφερε καρφιά. Ο τροχός αυτός κινούνταν με σκοινιά και τροχαλίες σιγά-σιγά και ακουμπούσε το δεμένο σώμα του καταδικασθέντος σε θάνατο.

Ο θρύλος μάλιστα αναφέρει ότι τα καρφιά του τροχού, όταν πλησίασαν το σώμα της αγίας, ένα-ένα έσπαγαν, ενώ σύμφωνα με άλλο θρύλο, ο εν λόγω τροχός, πριν πλησιάσει το σώμα της αγίας, διαλύθηκε «εις τα εξ ων συνετέθη». Έτσι, αποφασίστηκε τελικά ο αποκεφαλισμός της, ο οποίος, όταν συνέβη, οι παριστάμενοι αντιλήφθηκαν να ρέει γάλα αντί για αίμα.

Ο οδοντωτός τροχός έγινε το έμβλημα της αγίας και, έτσι, οι μηχανικοί έθεσαν εαυτούς υπό την προστασία
της. πηγη http://www.dogma.gr/diafora/agia-aikaterini-vasanistirio-kai-oi-thryloi/44526/

AΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΕΙΡΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΕΙΡΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΕΙΡΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΕΙΡΑΣ


Απόστολος Ματθαίος ο Ευαγγελιστής (τοιχογραφία από την Αγ.Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, Σκαλτσοτιάνικα Μάνης) .

ΤΣΕΡΙΑ, Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Στον Ταξιάρχη των Τσερίων ο Αρχάγγελος είναι ζωγραφισμένος στην αριστερή πόρτα του Ιερού. Ο ναός κτισμένος το 1836, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που παγιώθηκαν αυτά τα χρόνια στον τόπο. Στην πρόσοψή του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πρωτότυπα λαϊκά γλυπτά. Ο Ταξιάρχης, οι χορευτές, τα ευγονικά και αποτροπαϊκά σύμβολα. Η αυθόρμητη δημιουργία του λαϊκού καλλιτέχνη ολοκληρώνει τον κύκλο της γλυπτικής στην περιοχή. Έναν κύκλο που ξεκίνησε ο Νικήτας τον 11ο αιώνα.
22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. ΠΟΛΕΜΙΤΑΣ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΓ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΤΣΟΠΑΚΑ ΜΑΝΗΣ
ΓΕΝΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΕΙΡΑΣ

Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΝΩ ΜΠΟΥΛΑΡΙΩΝ

Η  ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΚΙΠΠΟΥΛΑΣ 1265 μχ


Τοιχογραφία Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου ή Ναζιανζηνού στην Παναγία Σπείρας

27 Ιανουαρίου είναι η επάνοδος του ιερού Χρυσοστόμου ήτοι Ανακομιδή του σεβασμίου λειψάνου αυτού (438). Τοιχογραφία του Αγίου από την Παναγία της Σπείρας στη Μέσα Μάνη.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓ.ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ

ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΓ.ΤΡΙΑΔΑ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ

ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓ.ΤΡΙΑΔΑ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑ ΚΕΧΡΙΑΝΙΚΑ
















Δεν υπάρχουν σχόλια: