Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

20 Ιουνίου. Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος
Το Άγιο Πνεύμα είναι η μία από τις τρεις μορφές του Θεού μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό. Στην ουσία οι τρεις μορφές μαζί αποτελούν την Αγία Τριάδα.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη εκκλησία εκπορεύεται μόνο από τον Πατέρα, ενώ οι Καθολικοί πιστεύουν ότι εκπορεύεται και από τον Υιό. Αυτή μάλιστα είναι μια από τις μεγαλύτερες διαφορές Ορθοδόξων και Καθολικών.
Εμφανίστηκε κατά τη Βάπτιση του Ιησού με τη μορφή περιστεριού και την Πεντηκοστή με τη μορφή "πύρινων γλωσσών" οι οποίες κάθισαν στα κεφάλια των μαθητών του Χριστού χαρίζοντας τους φώτιση.
Έτσι η γιορτή αυτή συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από όλους εμάς προκειμένου να μας φωτίσει και να μας καθοδηγήσει.
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει πάντα μια μέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, δηλαδή πάντοτε ημέρα Δευτέρα, ακριβώς 50 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος δεν είναι επίσημη αργία για όλους. Λέγεται ότι εκείνη την ημέρα δεν εργάζονται οι άνθρωποι του πνεύματος.
Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη μέρα είναι επίσημη αργία μόνο για όσους εργάζονται στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εργάζονται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: