ΓΕΡΜΑ , ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ένα σπουδαίο μνημείο της Κάτω Μάνης, ο ναός του Αγίου Νικολάου στη Γέρμα , δικιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και νάρθηκα στα δυτικά, ο οποίος έχει χρονολογηθεί από τον καθηγητή Δρανδάκη στον 11ο αιώνα, επισκευάσθηκε σύμφωνα με τεχνική έκθεση που συντάχθηκε από την Εφορεία με δαπάνες του Εκκλη¬σιαστικού Συμβουλίου Γέρμας και την οικονομική ενίσχυση της Εφορείας. Η καθαίρεση των εξωτερικών επιχρισμάτων έδειξε ότι το μνημείο έχει υποστεί μεταγενέστερες επεμβάσεις στον τρούλο, τη μεσαία αψίδα του ιερού Βήματος και τη δυτική τοιχοποιία, που έχουν αλλοιώσει εν μέρει την αρχική μορφή του, ενώ αποκάλυψε ενδιαφέροντα μορφολογικά και κατασκευαστικά στοιχεία, όπως την επιμελημένη πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία. κεραμοπλαστικό διάκοσμο, εντοιχισμένα βυζαντινά γλυπτά, την αρχική με διπλό πλίνθινο τόξο θύρα της βόρειας πλευράς, που οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα για την αξιολόγηση και χρονολογική τοποθέτηση του. Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης έγιναν και συγκρατήσεις με κονίαμα του τρίτου στρώματος της ζωγραφικής, που είναι έργο του ζωγράφου Μιχαήλ Κληροδέτη, του έτους 1752. (ΠΗΓΗ http://www.anatolikimani.gov.gr/sightseeing/seightseeing/archaeological-work.html
========================

 Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΣ
Η Γέρμα είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά χωριά της Μέσα Μάνης. Είναι μικρό αλλά ιδαιτέρως όμορφο και στον κεντρικό δρόμο μέσα στο χωριό θα δείτε τον πολύ όμορφο βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου του 11ου αιώνα, στους τοίχους του οποίου έχουν ενσωματωθεί αρχαία μάρμαρα.
Ο ναός διατηρεί εντυπωσιακή τη βυζαντινή του αρχιτεκτονική και είναι πολύ χαριτωμένος και καλαίσθητος. Δίπλα ακριβώς, στη μικρή πλατειούλα βρίσκονται μνημεία επιφανών τέκνων του χωριού, από τα οποία ξεχωρίζει ο ηρωικός Νικόλαος Τσοτάκος (ή «καπετάν Γέρμας») ο οποίος σκοτώθηκε πολεμώντας στον Μακεδονικό Αγώνα το 1907 (προς τιμήν του ονομάστηκε Γέρμας το χωριό Λόσνιτσα της Καστοριάς όπου σκοτώθηκε).
ethnos.grΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
O βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου στη Γέρμα (13ος αιώνας)
ΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Πολύ όμορφος βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου του 11ου αιώνα, στους τοίχους του οποίου έχουν ενσωματωθεί αρχαία μάρμαρα. Ο ναός διατηρεί εντυπωσιακή τη βυζαντινή του αρχιτεκτονική και είναι πολύ χαριτωμένος και καλαίσθητος.


ΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΕΡΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: